DASK

Güncelleme Tarihi : 10/23/2023
Okuma Süresi: 4 dk

DASK’ın açılımı, Doğal Afet Sigortaları Kurumu'dur. 27 Aralık 1999 yılındaki Resmi Gazete'de yayımlanarak devreye giren DASK sigortası veya diğer adıyla Zorunlu Deprem Sigortası, deprem sonrasında vatandaşların yaşamını kaldığı yerden yeniden güvenle devam ettirebilmesini amaçlar. Bu sebeple ülkemizdeki her gayrimenkul sahibi, DASK sigortası yaptırmakla yükümlüdür.

DASK Ne Demek?

DASK ne demek, sorusunun cevabı, devletin sigorta şirketleri ile ortak çalışarak yürürlüğe koyduğu deprem teminat sistemi olarak özetlenebilir. Yani zorunlu deprem sigortası, yaşadığımız coğrafya itibari ile tüm gayrimenkul sahiplerini devlet güvencesi altına alan şemsiye sigorta sistemidir. DASK’a ek olarak yaptıracağınız konut sigortası ise riskin oluşması halinde DASK poliçeniz tarafından sınırlandırılan azami teminat değerini artırdığı gibi, poliçenizin içeriğine ve ek teminatlarına göre kapsamını da genişletir. DASK poliçesi devlet tarafından yapılması mecburi kılınan; gayrimenkulü kiraya vermek, daireye doğal gaz, elektrik ve su bağlatmak adına da kullanılan bir sigorta türü olduğu için her yıl poliçenin yenilenmesi gerekir. Yenilenen poliçe uyarınca her yıl belli bir prim tutarı, sigortalıya tebliğ edilir. Ayrıca DASK poliçesi, sadece binaya ait hasarları karşılamak için düzenlenir ve bina içindeki değerlerin zararını üstlenmez. Doğal Afet Sigortaları Kurumu ifadesinin kısaltması olan DASK, deprem kaynaklı yangın, sel, tsunami, yer kayması ve infilak nedeniyle binada meydana gelen zararı karşılamak için yaptırılmalıdır. Aşağıda DASK nasıl sorgulanır ve nasıl hesaplanır, sorularına da yanıt bulmak mümkün.

DASK Sorgulama Nasıl Yapılır?

DASK sorgulama yapabilmek için ne tür bir sorgu başlatacağınızı seçmeniz gerekiyor. Örneğin DASK hasar sorgulama işlemi için gerek e-devlet üzerinden gerekse seçeceğiniz bir sigorta şirketi ile irtibata geçerek amacınıza ulaşabilirsiniz. Sizden istenen kimlik bilgilerini sisteme girdikten sonra DASK hasar bilgilerinize hızlıca ulaşmanız mümkün. Bunun yanı sıra DASK poliçe sorgulama ve hasar ihbarı işlemleri için de benzer şekilde ilerleyebilirsiniz. Eğer DASK başvurusu yapmak istenirse de yine bir sigorta şirketine ya da kurumun kendi web sitesine giriş yapılarak işlem tamamlanabilir.

DASK Hesaplaması Nasıl Yapılır?

DASK poliçesinde konutun teminat değeri her yıl düzenli olarak açıklanan metrekare birim fiyatına göre hesaplanır. Konutların azami teminat değeri ya da risk oluştuğu takdirde alınacak en yüksek tazminat bedeli tavan değer ile sınırlandırılmaktadır. Primlerin hesaplanması ise her yıl DASK tarafından ilan edilen bölgesel katsayılara göre gerçekleştirilir. DASK prim hesaplama aşamasında aşağıdaki unsurlar göz önüne alınarak ilerlenir.

  1. Bina Değeri Belirleme: DASK yapılacak binanın brüt alanı belirlendikten sonra binanın malzeme kalitesi, yapım yılı ve temel durumu göz önünde bulundurulmalı.

  2. Bölgenin Risk Durumunu Belirleme: DASK primleri, binanın bulunduğu bölgenin deprem riskine göre değişiklik gösterecektir. Eğer binanızın depreme dayanıklılık seviyesine göre hangi bölgede yer aldığını bilmek isterseniz DASK internet sitesi üzerinden görüntüleme yapabilirsiniz.

DASK ile İlgili Bilmeniz Gereken Diğer Hususlar

  • Aynı gayrimenkul için iki farklı DASK poliçesi düzenlenemez.
  • Hasar tazminatları ekspertiz işlemlerini takiben Doğal Afetler Sigorta Kurumu tarafından ödenir.
  • Binanın bulunduğu bölgenin risk değeri, bina yaşı ve metrekaresi ödeyeceğiniz primi belirleyen faktörlerdir.
  • Prim ödenmediği takdirde, sigorta poliçesi kesilmiş olsa dahi başlamış sayılmayacağı için risk oluştuğu durumlarda sigortalı ödeme alamaz.
  • DASK adres kodu, taşınmazınız için devlet tarafından atanan 10 haneli kimlik numarasıdır.
Teklif Al