2024 Trafik Cezaları

2024 Trafik Cezaları

Her yıl yenilenen trafik cezaları, sürüş esnasında güvenliği sağlamak amacıyla belirlenen kurallara uyulmadığı takdirde sürücülerin karşılaşacağı yaptırımların bedelini işaret ediyor. Peki, 2024 trafik cezaları belli oldu mu? İşte, bu sorunun yanıtını yazımızda görebilir, 2024 trafik cezaları listesinin ayrıntılarını hızlıca öğrenebilirsiniz.

2024 Trafik Cezaları Fiyatları Ne Kadar?

Yeni bir yıla girilmesinin ardından sürücülerin merak ettiği soruların başında 2024 trafik cezaları ne kadar sorusu geliyor. Alkollü araç kullanmaktan kırmızı ışıkta geçmeye, hız limitlerine uymamaktan yaya geçidinde yayalara yol vermemeye tüm trafik cezalarının fiyatları 2024 yılı için yeniden düzenlendi. Aşağıdaki listede bu konunun detaylarını görmek mümkün.

 

  • Alkollü Araç Kullanma Cezası: Trafik cezalarında alkollü araç kullanımı ikiye ayrılıyor. Hususi otomobil kullanan sürücüler için alkol sınırı 0,50 promil olarak belirlenmiş durumda. Diğer araçlarda ise bu sınır 0,20 promil. Ancak ceza olarak iki türde de fark bulunmuyor. Alkollü araç kullanma cezası 2024'te şöyle: Alkollü olarak araç kullanmanın cezası: 6.440 TL 5 yıl içerisinde 2. kez alkollü araç kullanmanın cezası: 8.075 TL 3 ve 3’ten fazla kez alkollü araç kullanmanın cezası: 12.978 TL Ayrıca ilk defa alkollü olarak yakalanan sürücülerin ehliyetlerine 6 ay, 2. kez yakalanan sürücülerin ehliyetlerine 2 yıl süreyle el konulur. 3 ve 3’ten fazla kez yakalananların ise her defasında ehliyetlerine 5 yıllığına el konulur..

 

  • Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası: Ehliyet, bir aracı kullanma yetkinliğinin mevcut olduğunu gösteren belge olarak açıklanır. Eğer bir aracı, o araç tipine uygun ehliyete sahip olmadan kullanıyorsanız bunun bir yaptırımı olacaktır. 2024 ehliyetsiz araç kullanma cezası 12.978 TL olarak belirlenmiştir.

 

  • Emniyet Kemeri Takmama Cezası: Emniyet kemeri, sürüş esnasında hem yolcuların hem de şoförün can güvenliğini sağlamak için tasarlanmıştır. Emniyet kemeri takmamış halde sürüş yapıyorsanız bunun karşılığında 691 TL para cezası ödemekle yükümlü olursunuz.

 

  • Trafik Sigortası Olmadan Trafiğe Çıkma Cezası: Bildiğiniz üzere trafik sigortası, sürücülerin her sene, trafiğe çıkan araçlarına yaptırması zorunlu bir poliçe türü. Eğer trafik sigortanız olmadan trafiğe çıkarsanız. 691 TL para cezası ödemek durumunda kalırsınız. Cezai yaptırımın yanı sıra trafikten menedilme cezası da uygulanmaktadır. Söz konusu araç otoparka çekilmekte ve trafiğe çıkarılması yasaklanmaktadır. Araç sahibinin aracına zorunlu trafik sigortasını yaptırması ile araç otoparktan çıkarılabilmektedir.

 

  • Hız Sınırına Uymama Cezası: Hız, trafikteki güvenliği belirleyen en büyük etmenlerden. Her yol tipine ve mahale uygun hız sınırları mevcut. Bu limitlere uyulmadığı tespit edilirse sürücülere belli miktarlarda para cezası uygulanmakta. Eğer hız sınırını %10 ila %30 oranında aşarsanız 1.507 TL, %30 ila %50 oranında aşarsanız 3.136 TL ve %50 oranından fazla aşarsanız 6.440 TL para cezası ödemeye mahkum olursunuz.

 

  • Kırmızı Işıkta Geçme Cezası: 2024 trafik cezaları arasında yer alan kırmızı ışıkta geçme cezası 1.507 TL olarak belirlenmiştir.

 

  • Muayenesiz Araçla Trafiğe Çıkma Cezası: Araç muayenesi, trafikte araçların, kendisi ve diğer araçlar için tehlike oluşturmayacak sağlamlıkta ve donanımda olduğunu sağlamak için yapılır. Dolayısıyla eğer aracınızın periyodik muayenesi yapılmadıysa ve aracınız trafikteyse bunun için size 1.507 TL para cezası uygulanacak demektir.

 

  • Plakasız Araç Kullanma Cezası: Trafikteki araçların plakaları, net ve görünür olmalıdır. Plakasız araç kullanmanın cezası 2024 yılı için 2.648 TL olarak belirlenmiştir.

 

  • Çakar ve Siren Kullanma Cezası: Belli görevli araçlar dışında trafikte çakar ve siren kullanmak yasaktır. Eğer sizin aracınız bu kritere uymuyorsa ve çakar ya da siren kullanıyorsanız bunun bedelini 6.440 TL para cezası ile ödemek durumunda kalırsınız.

 

  • Drift Atma Cezası: Tehlikeli bir eylem olan drift atmanın 2024 için cezası belli oldu. 2024 yılı drift atma cezası 32.234 TL olarak belirlenmiştir.

 

  • Alkol ya da Uyuşturucu Maddenin Kandaki Miktarını Tespit Ettirmeyi Kabul Etmeme Cezası: Trafik polisleri ya da yetkili diğer görevliler, sürücülerin alkol ya da uyuşturucu madde etkisinde olup olmadığını, belli bir test ile tespit eder. Eğer bu testi yaptırmayı kabul etmiyorsanız bunun cezası, 18.453 TL olarak size yansıyacaktır.

 

  • Engelliler için Ayrılan Yere Park Etme Cezası: Her otoparkta, engelli bireylerin araçlarını kolaylıkla park edilmesi için özel alanlar bulunur. Bu alanlara engelli olmayan bireyler araçlarını park ettiğinde belli bir para cezası ile karşılaşır. 2024 engelliler için ayrılan yere park etme cezası ise 1.380 TL olarak belirlenmiştir.

 

  • Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanma Cezası: Trafikte seyrederken dikkatinizi dağıtacak unsurlarla ilgilenmek, kazalara sebebiyet verebilir. Dolayısıyla aracınız trafikteyken cep telefonu kullandığınızda ve bu durum yetkililerce tespit edildiğinde bunun bir yaptırımı olacaktır. 2024 seyir halinde cep telefonu kullanmanın cezası 1.506 TL'dir.

 

  • Takip Mesafesine Uymama Cezası: Trafikte arkalı önlü seyreden her araç, birbirine sadece hızının yarısı ölçüsündeki mesafede yaklaşabilir. Örneğin saatte 80 km hızla seyrediyorsanız önünüzdeki araçla aranızda 40 metre olmalıdır. Eğer 2024 yılı içinde bu kuralı ihlal ederseniz ödeyeceğiniz para cezası 690 TL olacaktır.

 

  • Yayalara Geçiş Hakkı Vermeme Cezası: Yaya geçitlerinde öncelik her daim yayalarındır. Eğer 2024 yılı içinde bu kurala uymazsanız ve bu durum tespit edilirse 690 TL para cezası ödemek durumunda kalırsınız.