Araç Kullanırken Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

Araç Kullanırken Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

Sürücülerin araç kullanımı esnasında en çok merak ettiği ve detaylı bilgi aradığı konuların arasında yakıt tasarrufu yer alıyor. Özellikle aktif olarak araç kullananlar ya da yeni bir araba satın almayı planlayanlar, yakıt tasarrufu nasıl yapılır konusu üzerine derin araştırmalar yapıyor. Motorlu taşıt kullanımı esnasında tüketilen yakıt miktarını en aza indirmek, böylece daha düşük maliyetlerle daha uzun mesafeler kat edebilmek için yakıt tüketimi nedir ve bu tüketim üzerinden nasıl tasarruf yapılır, bilmek gerekiyor. Siz de pek çok değişkene bağlı olarak değişebilen bir süreç olan yakıt tasarrufu hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızdan öğrenebilir ve hemen uygulamaya geçirerek aracınızdaki yakıt tüketimini optimize edebilirsiniz.

Yakıt Tasarrufu Nedir?

Araç yakıt tasarrufu, her türlü motorlu taşıtta yakıtı daha uzun süreler kullanabilmek ve bu süre zarfında araçla daha fazla yol kat edebilmek adına yapılan uygulamaların tamamına verilen isimdir. Elbette bir araba sahibi olan ya da yakın zamanda yeni bir araç satın almayı düşünen sürücülerin en çok merak ettiği konuların başında yakıt tüketiminin azaltmanın yolları yer alır. Her ne kadar yakıt tasarrufu yapmak özellikle günümüz şartlarında bir hayli zorlayıcı olsa da, belli başlı temel ayrıntılara dikkat edildiği sürece fark edilir düzeyde yakıt tasarrufu sağlamak mümkündür. Yakıt tasarrufu yapmak, yalnızca sürücülere bütçe yönetimi konusunda destek olmakla kalmaz, aynı zamanda aracın iç aksamlarının daha yüksek bir performansla çalışmasına ve uzun vadede aracın daha sağlıklı bir motora sahip olmasına da yardımcı olur. Yakıt tüketimini kontrol altına alarak aracınızın ömrünü uzatabilir, daha verimli çalışmasını sağlayabilir, küresel çevre kirliliğini ciddi oranda etkileyen karbon emisyonunu azaltabilir ve aracın yakıt giderleri için harcanan maliyetleri düşürebilirsiniz.

Yakıt Tüketimini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Motorlu taşıtlardaki yakıt miktarını minimuma indirerek daha uzun mesafeler kat etmek için uygulanan işlemler yakıt tasarrufu kapsamına girer. Aracın yakıt kullanımı birçok etkene bağlı olarak değişebilir. Araçlardaki yakıt tüketimini en aza indirgeyerek daha uzun mesafeler kat edebilmek adına uygulanan yakıt tasarrufu süreçleri, hem sürücüler hem de araçların kendisi için pek çok avantajı beraberinde getirir. Yakıt tasarrufu nasıl yapılır sorusuna değinmeden önce yakıt tüketimini etkileyen faktörleri gözden geçirmeniz ve yakıt tüketimi neden artar ya da azalır, öğrenmeniz gerekir. Sürücüden kaynaklı, motordan kaynaklı ya da arabadan kaynaklı olmak üzere pek çok farklı sebepten doğarak yakıt tüketimini etkileyen faktörlerle karşılaşmanız mümkündür:

 

• Çok hızlı ya da çok yavaş kullanmak

 

• Ani kalkış ya da hızlanma yapmak

 

• Aracı yüksek hızda kullanırken camları açmak

 

• Aracı fazla yükle doldurmak

 

• Klimayı çalıştırmak

 

• Klima çalışırken camları açmak

 

• Manuel araçlarda uygun devir ve uygun viteste kullanmamak

 

• Lastik havalarının gerekli seviyede olmaması

 

• Aracın fren ayarında bozukluk olması

 

• Debriyaj balatasında problem olması

 

• Hava filtresinin zamanla kirlenmesi

 

• Motor yağının işlevini kaybetmesi

 

• Rölanti ayarında bozuklu olması

 

• Bujilerdeki ateşleme problemi

Dizel Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Dizel araçlarda yakıt tasarrufunu azami düzeye çıkartmak için alabileceğiniz önlemler şu şekilde:

 

• Aracın rutin bakımlarını aksatmayın, düzenli olarak bakımlarını yaptırarak yağ ve hava filtreleri değişimi başta olmak üzere irili ufaklı tüm teknik arızaların onarıldığından emin olun.

 

• Aracınızda mevsime uygun lastik değişimi gerçekleştirin. Yaz mevsiminde yaz lastiği, kışın ise kış lastiği ya da dört mevsim lastikleri tercih edin. Lastiğin yola sürtünmesinden kaynaklı enerji harcamasını azaltabilen mevsimsel özellikli lastikler, yakıt tasarrufunuza destek olur.

 

• Aracınızı hızına uygun viteste kullanarak motorun yorulmasını önleyin.

 

• Aşırı hız, yakıt tasarrufunun en büyük düşmanlarından biridir. Bulunduğunuz her bölgede hız kurallarına uyun ve zorunlu olmadığınız sürece aracınızı aşırı hızlı sürmeyin.

 

• Klimayı düşük devirde çalıştırın.

 

• Yakıt tüketimini arttıran bir diğer etmen olan ani fren yapmaktan kaçının.

 

• Bekleme durumlarında olduğunuzda aracınızı çalışır halde bırakmayın, zira rölantide çalışan araçların yakıt tüketimi daha yüksek olur. Bekleme halindeyken motoru kapalı tutmak en doğrusudur.

 

• Ani kalkış, ani durma ya da ayağınızı gazdan hızla çekme gibi ani hareketlerden kaçının. Dizel araçlar benzinli araçlar kadar seri olmadığı için yakıt tasarrufu adına bu noktaya dikkat etmek gerekir.

 

• Aracınızı ilk çalıştırmadan sonra bir miktar bekleyin ve motorun ısınmasına izin verin. Motorunuz ısındıktan ve direksiyon panelindeki tüm göstergeler söndükten sonra aracınızı çalıştırın.

 

• Aracınızı kapasitesinden daha fazla yüklemeyin.

Benzinli Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Dizel araçlarda olduğu gibi benzinli araba yakıt tasarrufu da benzinli araç sahiplerinin merak ettiği konu başlıkları arasında yer alıyor. Eğer sizin de benzinli bir aracınız varsa, aracınızla hem kısa hem uzun vadede gözle görülür yakıt tasarrufu sağlamak için uygulayabileceğiniz adımları şöyle sıralamak mümkün:

 

• Tıpkı dizel arabalar için belirttiğimiz gibi benzinli arabalar için de yakıt tasarrufunun anahtarı düzenli bakımlarını yaptırmaktan geçiyor. Aracınızın periyodik bakımlarını ihmal ettiğiniz zaman yakıt tüketimini arttırma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Hava ve yakıt filtrelerinin kontrolü, eski bujilerin yenilenmesi, karbüratör ve akümülatör bakımı, rot ayarı ve lastik basıncı, en kritik bakım kriterleri arasında yer alıyor.

 

• Benzinli aracınızda yakıt tasarrufu yaparken benzini günün hangi saatlerinde aldığınız da önem taşır. Benzin almak için en doğru zamanlar, sabah saatleri ve havanın serin olduğu dönemlerdir, çünkü bu koşullarda benzin, sıkıştırılmış formda ve soğuktan dolayı buharsız olarak temin edilir. Böylece aynı miktarda paraya daha fazla litre benzin alabilirsiniz.

 

• Sürüş esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerin başında hız sınırlarına riayet etmek geliyor. Bununla birlikte trafik ışıklarından ya da durduğunuz yerden hızlı kalkmak da yakıt tüketiminizi arttırabilir. Benzinli aracınızı kullanırken hız sabitleyici sistemden yararlanarak yakıt tasarrufu sağlayabilir, aynı zamanda da trafik kuralları gereğince belirlenen hız sınırları çerçevesinde kalırsınız.

 

• Deponuzu tam doldurmak yerine 3/4 oranında benzin almak, dolum esnasında hortumda kalabilecek ödenmiş benzin riskini ortadan kaldırdığı için yakıt tasarrufunda size yardımcı olabilir.

 

• Eğer sürüş esnasında aracınızı uygun devirde kullanmazsanız, daha fazla benzin yakmasına neden olursunuz. Benzinli arabanızda yakıt tasarrufu sağlamak için aracınızı uygun vites ve devir aralıklarında kullanın.

 

• Sürüş esnasında açık tutulan camlar, aracın aerodinamik yapısını bozarak ağırlığını ve rüzgar direncini de arttırıyor ve daha fazla benzin tüketilmesine yol açıyor. Bunun önüne geçebilmek için camlarınızı özellikle yüksek hızda giderken açmamanız tavsiye ediliyor.

 

• Benzinli araçlarda yakıt tasarrufuna destek sağlamak için dur - kalk sayısını azaltın ve trafik ışıklarına vardığınızda aracınızı stop ettirin.

Yakıt Tüketimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Arabayı boşa almak yakıt tasarrufu sağlar mı?

Modern üretim araçlarda vitesi boşa almak hiçbir şekilde yakıt tasarrufu sağlamaz; aksine tekerleklerle motor arasındaki bağı kopartarak gereksiz yere hızlanmanıza ve istenmeyen güvenlik açıklarının oluşmasına neden olur. Dolayısıyla yakıt tasarrufu uğruna vitesi yokuşlarda ve benzeri alanlarda boşa almak tavsiye edilmez.

Hız sabitleyici yakıt tasarrufu sağlar mı?

Bulunduğunuz otoyolun hız sınırları çerçevesinde arabanızın hızını hız sabitleyici kullanarak sabitlemek, aşırı hız yapmanızı önleyeceği için yakıt tasarrufuna katkıda bulunabilir.

Yakıt tasarrufu için ideal hız nedir?

Uzun yol, kısa mesafeli seyahatlere kıyasla yakıt tasarrufu açısından daha verimlidir. Uzun yolda saatte 80-90 kilometre hıza sadık kalarak yakıt tüketimini dengede tutmak mümkündür. Yakıt tasarrufu ve optimal yakıt tüketimi ipuçlarımızı deneyerek siz de yakıt maliyetlerinizi optimize edebilirsiniz. Aracınıza trafik sigortası yaptırmak istediğiniz anda, Hepiyi Sigorta yanınızda!