HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde oldukça pratik bir sistem olan HGS, otoyol, köprü, geçişlerinde kullanarak kolay bir geçiş imkânı sağlar. HGS, gişelerde oluşan uzun kuyrukları sona erdirmek ve bekleme süresini minimize etmek için geliştirilen bir sistem olup araç geçişlerini hızlandırır. Fakat bu sistemi kullanırken dikkat edilmesi gereken detaylar vardır. Bunlardan en önemlisi de HGS bakiye kontrolüdür. Sürücüler HGS bakiyelerini kontrol etmeli bakiyenin yetersiz kaldığı durumda yenilemelidir. Peki HGSbakiye sorgulama ve yükleme gibi işlemler nasıl yapılır? Sizin için HGS bakiye sorgulamanın nasıl yapılacağını ve detaylarını araştırdık. İşte neler yapılabileceğine dair o bilgiler.

HGS Nedir?

Açılımı Hızlı Geçiş Sistemi olan HGS, otoyol ve köprü geçişlerinde kullanılan bir elektronik otomatik ücret toplama sistemi olarak bilinir. Her sürücünün arabasına tanımlanmış olması gereken HGS, gişelerde durma yapmadan geçme imkânı tanır. Temassız ödeme ile gerçekleşen bu sistem araçlara tanımlanan HGS etiketleri sayesinde yapılır. Böylece trafikte yoğunluk yaratmadan hızlı ve kolay bir geçiş sağlanır. Trafik yoğunluğunun önüne geçmek için de tasarlanmış olan bu sistem daha çok otoyol ve köprü giriş ve çıkışlarında yer alır. HGS sistemi her ne kadar avantajlı bir nokta olsa da bakiye sistemi ile çalışıyor olup belirli aralıklarla bakiyelerin takip edilmesi ve yenilenmesi gerekir. Böylece olası cezai işlemlerin önüne de kolaylıkla geçebilirsiniz. HGS'ler, araçların aks aralığına ve segmentine göre değerlendirilir. Bu da geçiş sırasında bulunduğu araç sınıfına göre bir geçiş ücreti ödemesini sağlar. Bu ödemeler geçilen otoyol ve köprüye göre değişiklik de gösterir. Bu ücrete bağlı olarak bakiyeden ilgili tutar düşer.

HGS Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır?

Belirli köprü ve yollardan sorunsuz geçiş hakkı tanıyan HGS bakiye sistemine sahip bir uygulamadır. Dolayısıyla ücretli yollardan geçiş sağladıkça azalan bakiyelerin takip edilmesi ve yenilenmesi gerekir. HGS bakiye sorgulama işlemi ise tam bu noktada devreye giriyor olup birden farklı yöntem ile yapılabilir. PTT, e-devlet ve telefon üzerinden HGS bakiye sorgulaması yapılabilmektedir. HGS bakiye sorgulama yöntemleri aşağıda belirtilen şekillerde yapılabiliyor olup siz de kendinize uygun sorgulama yöntemini tercih edebilirsiniz.

PTT İle HGS Sorgulama

PTT HGS bakiye sorgulama için en çok tercih edilen yollardan biri. Bunun için PTT HGS internet sitesini kullanmanız gerekir. Sisteme giriş yapmak ve işlemlerinizi gerçekleştirebilmek için öncelikle üyelik oluşturmalısınız. Üyelik işlemlerinizi tamamladıktan sonra HGS bakiyenizi birkaç adımda öğrenebilirsiniz. Bunun için şu adımları takip etmeniz yeterli olacaktır:

  • İlk olarak PTT HGS sistemi üzerinden üyelik oluşturun. Bunun için sağ üstte yer alan Müşteri Hizmetleri Girişi üzerinden yapabilirsiniz. Üyeliğiniz var ise bu alandan e-posta ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.
  • Hesap oluşturup hesabınıza giriş yaptıktan sonra ilgili menüler üzerinden HGS bakiye sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

Devamlı bir şekilde HGS bakiye sorgulaması yapmak istemiyorsanız, otomatik ödeme talimatını kullanarak bakiye sorgulamaktan ve yükleme yapmaktan kurtulabilmeniz mümkün. Bunun için PTT şubelerine başvurarak kredi kartınızı tanımlamanız ve otomatik ödeme talimatı vermeniz gerekir. Böylece bakiyenizin yetersiz kaldığı durumlarda otomatik ödeme talimatınız üzerinden bakiyeniz tamamlanacaktır. Bu talimat ücretsiz bir işlem olup yalnıza HGS gişelerinden araç geçiş ücretini tahsis edecektir.

E-Devletten HGS Sorgulama

HGS bakiye sorgulama işlemlerinde tercih edebileceğiniz bir diğer yol ise e-Devlet. E-Devlet, HGS bakiyesi öğrenmek için sorgulama yapabileceğiniz bir alan sunar. Bunu iki şekilde yapabilirsiniz. Dilerseniz e-Devlet resmî sitesi üzerinden giriş yaparak HGS bakiye sorgulama ekranından bakiye bilginizi öğrenebilirsiniz. İkinci yol ise PTT HGS bakiye sorgulama sayfası üzerinden “giriş yap” kısmında yer alan e-Devlet seçeneğinden giriş yapmayı tercih ederek de bakiye sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz.

Telefon Yoluyla HGS Bakiyesi Sorgulama

HGS bakiye sorgulama telefon ile de kolaylıkla yapabileceğiniz bir işlem. Bunun için ister HGS Müşteri Hizmetlerini arayarak bakiyenizi öğrenmeniz gerekir. HGS Çağrı Merkezi numarası olan 0850 460 60 60’danbakiye sorgulaması ve bakiye yüklemesi de yapabilmeniz mümkün.

HGS Nereden Alınır?

Ücretli yollardan sorunsuz bir şekilde geçebilmek için aracınıza bir HGS'nin tanımlanması gerekir. Peki HGS nasıl ve nereden alınır? HGS başvurusu yapabileceğiniz birden farklı kurum bulunur. Bunların başında PTT geliyor olup finansal kuruluşlar, karayolları giriş ve çıkışlarında bulunan satış noktaları üzerinden de kolaylıkla yapabilirsiniz. Aracınızın ön camı üzerine yerleştirilen bir etiket olan HGS, tercihinize bağlı olarak kart olarak da sizlere sunulabilmektedir. Başvuru sırasında kimlik ve ruhsat talep ediliyor olup araç plakasına tanımlanır. Geçiş sistemleri üzerinde kolaylıkla okunabilen bu etiketler vakit kaybetmeden yola devam edebilmenizi sağlar. HGS gişelerinden yetersiz bakiye ile geçiş yapan sürücülere, HGS hesaplarına 15 (on beş) gün içinde geçiş için yeterli bakiyeyi yatırmaları durumunda cezalı geçiş ücreti uygulanmaz. 15 gün içerisinde hesaba yükleme yapılmaması durumunda geçişin yapıldığı mesafe ücretinin 5 katı cezalı olarak tahsil edilmektedir.

HGS Bakiye Yüklemesi Nasıl Yapılır?

HGS geçiş noktalarından sorunsuz bir şekilde geçebilmek için HGS bakiyelerinin yeterli olması gerekir. Yetersiz bakiye geçiş ihlali sayılarak ceza olarak araç sahibine yansıtılır. Bunun için düzenli bakiye kontrollerinin yapılması ve yetersiz görülen durumlarda bakiye yüklemelerinin gerçekleştirilmesi gerekir. HGS bakiye yükleme tıpkı bakiye sorgulamasında olduğu gibi farklı kanallar üzerinden yapılabilir. PTT, çeşitli finansal kuruluşlar, telefon sistemi, karayolları giriş ve çıkışlarında bulunan HGS gişeleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. İnternet bankacılığı kullanıyorsanız online bankacılık sistemleri üzerinden pek çok marka tarafından tanımlanan HGS bakiye yüklemelerini yapabilmeniz mümkün. PTT resmi web sitesi üzerinden de sorgulama ekranı üzerinde yer alan "Ödeme Yap" butonu üzerinden HGS bakiyenizi yenileyebilirsiniz.

HGS Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?

HGS bakiyenin yetersiz kaldığı durumlarda geçiş ihlallerine tabi tutulan sürücüler ceza ödemek durumunda kalır. Peki ceza yazılıp yazılmadığı nasıl anlaşılır? Tıpkı bakiye sorgulamasında yapıldığı gibi HGS ceza sorgulama sistemleri de bulunur. Bu sistem üzerinden basit bir şekilde ceza sorgulaması yapılabilir. PTT, e-Devlet ya da HGS müşteri hizmetleri üzerinden sorgulanabilmektedir. PTT ve e-Devlet üzerinde yer alan HGS ceza sorgulama ekranları üzerinden takip edebilirsiniz. Burada sürücülerin dikkat etmesi gereken nokta cezaların gününde ödenmesi. Geçiş ücretinin kesildiği tarihten itibaren sürücülere 15 gün tanınarak cezanın ödenmesi beklenir. Bu 15 günlük süreç içerisinde HGS üzerine bakiye yüklemeleri yapılmalı ve bu bakiyeden geçiş ücreti tahsis edilmelidir. 15 gün içerisinde bakiye yüklemesi yapılmadığı takdirde, geçiş ücretinin yaklaşık 5 katı bir para cezası ödemesi çıkar ve bu cezanın ödenmesi talep edilir. 15 gün içinde yapılan geçiş ücreti ödemeleri bu cezaya tabi tutulmaz.

Trafikte güvenli bir şekilde yol almak sürücüler için önemlidir. Hepiyi Sigorta Trafik Sigortası ile yollarda karşılaşacağınız sorunları garanti altına alabilir, rahat ve güvenli bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.