İkame Araç Nedir?

Aracınıza kasko sigortası yaptırdığınızda pek çok faydadan yararlanabilmeniz mümkün hale geliyor. Bunlardan biri de ikame araç hizmeti. Peki, ikame araç nedir? Hangi durumlarda ikame araç hizmetinden yararlanabilirsiniz? İkame araç süresi ne kadardır? Ne zaman ikame araç hizmetinden faydalanılamaz? Tüm bu soruların cevabını, "İkame araç ne demek?" başlıklı bu yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulmak mümkün.

İkame Araç Nedir?

İkame araç ne zaman verilir, sorusunu yanıtlamaya başlamadan önce bu hizmetin ne anlama geldiğinden bahsetmekte yarar var. İkame araç, kullandığınız aracın kazaya karışıp, trafikte kullanılamaz hale geldiği veya kullanılmasının tehlike yaratacağı durumlarda, poliçe teminatlarınız arasında ikame araç teminatı varsa bir başka aracın size tahsis edilmesi hizmetidir. Poliçenizde yer alan teminat seçenekleri arasında ikame araç temini yoksa bu hizmetten faydalanamazsınız. Ayrıca bu hizmet tüm diğer sigorta hizmetleri gibi belli ön şartlar sağlandığında geçerlilik kazanır. Aşağıda ikame aracın ne zaman verildiğine dair bilgileri bulabilirsiniz.

İkame Araç Ne Zaman Verilir?

İkame araç alabilmek için gereken şartlar, sigorta şirketleri tarafından belli kriterler çerçevesinde belirlenir. Bu şartlar her sigorta şirketi tarafından farklılık gösterebilir, ancak genel hatlarıyla aşağıdaki gibidir:

İkame Araç Hizmetinden Yararlanmak için Gereken Şartlar

  • İkame araç hizmetinden faydalanabilmek için aracın bir kaza esnasında trafiğe çıkamayacak derecede hasar almış olması şarttır. Bu nedenle, ikame araç hizmetinden yararlanabilmek için aracın bir kaza sonucu trafiğe çıkamayacak kadar ciddi şekilde hasar görmesi gereklidir.
  • Sigortalının aracının bekleme ve park halinde değil de, trafikte seyir halinde iken kullanılamayacak oranda hasar almış olması gerekir.
  • Oluşan hasarın sürüş güvenliği açısından sorunlar yaratması gerekir. Bu nedenle bir eksper tarafından raporlanmalıdır. Gerekli şartlar sağlandığı halde, poliçe kapsamındaki hasar sonrası destek hizmeti gereği, ikame araç temini sağlanır.
  • İkame araç temini, aracın onarımının 24 saati geçeceği durumlarda sağlanmaktadır. Araç servislerinin aktif olmadığı pazar günleri bu süreye dahil değildir.
  • Hasarlı aracın serviste bakım göreceği süre ve buna paralel olarak ikame aracın temin edileceği süre konusunda, eksper ve araç servisi arasında anlaşılması gerekir. Anlaşmanın sağlanmasının ardından, sigorta şirketine gerekli bildirimler yapılarak hasarlı araç servise gönderilir ve ikame aracın temin edilmesi için süreç başlar.
  • Hasar gören aracın, serviste tamiri belirlenen süreden önce çıkması halinde ikame araç iade edilmelidir.
  • Sigortalı sürücüler, sigorta şirketi politikalarına göre değişmekle birlikte, 1 yıllık poliçe dönemi içerisinde 1 ya da 2 kez ikame araç talebinde bulunabilir.
  • Sigortalı sürücü, ikameti olan şehrin dışında bir kaza yaşamış ve karşılığında da ikame araç verilmişse, belirlenen sürenin sonunda araç hangi ilden sigortalıya teslim edilmişse yine aynı ilde teslim edilmelidir.
  • Bunların yanı sıra sigortalının ikame araç ile yaptığı tüm köprü ve oto yol geçişleri ya da aldığı trafik cezaları sigortalının kendisi tarafından ödenmelidir.

İkame Araç Süresi Nedir?

İkame araç kullanım süresi nedir, sorusunun cevabı ise tahmin edeceğiniz üzere hasarlı aracın tamir işlemleri için belirlenen süresi ile aynı olacaktır. Ancak bu süre sigorta şirketlerine ve poliçede belirtilen teminatlara göre değişebilir. Bununla beraber, ikame araçlar sigorta sahiplerine genellikle 7 ila 15 günlük süre için sağlanır.

Kısacası ikame araç, genellikle ana aracın tamir süresi boyunca kullanılabilir ve tamir süresi tamamlandığında iade edilir. İkame araç süresinin belirlenmesinde araca, kullanıcı tarafından ne kadar süreyle gereksinim duyulduğu önemli bir faktör olarak öne çıkmakta. Bu nedenle ikame aracın süresi ve kullanım koşulları, sözleşme ve sigorta belgelerinde ayrıntılı olarak belirtilmelidir. İkame araç süresi ve koşulları, kişinin sigorta poliçesine ve hasar durumuna göre değişebilir. Bu nedenle ikame araç talep etmeden önce belgeleri dikkatlice incelemekte yarar var.