İtalya Vizesi Nasıl Alınır?

İtalya Vizesi Nasıl Alınır?

Tarihi zenginlikleri, mimari yapısı ve kültürü ile öne çıkan İtalya, ilgi gören bir Avrupa ülkesidir. Roma'nın antik kalıntılarını görmek, Venedik’in kanallarında gondol turu yaparak romantik bir gün geçirmek ve İtalya'nın lezzetli makarna ve pizzalarını tatmak için sağlamanız gereken belli başlı koşullar bulunur. Bu büyüleyici ülkeyi görmek için sağlanması gereken en önemli şart ise vize başvurusundan onay almaktır. Ülkeye giriş yapmak için umuma mahsus pasaport sahiplerinin İtalya vizesi, alması gerekmektedir. İtalya, bir Avrupa ülkesi olması açısından Schengen vizesine ihtiyaç vardır. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport sahipleri ise 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, İtalya’ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır. Peki İtalya vizesi nasıl alınır? Başvuru koşulları ve gerekli olan evraklar nelerdir? Merak edilen tüm soruların cevaplarını bu yazımızda sizin için derledik. İşte İtalya vizesi almak için bilmeniz ve takip etmeniz gereken o detaylar.

 

İtalya Vizesi Nasıl Alınır, Başvuru Koşulları Nelerdir?

 

İtalya Schengen vizesi almak için öncelikle hangi amaçla İtalya'ya gideceğinizi belirlemiş olmanı gerekir. Seyahat amacınıza bağlı olarak değişen vize seçenekleri bulunmakta ve başvuru süreci değişebilmektedir. İtalya vizesi almak için gereken başvuru şartları ve vize alım adımları şu şekilde sıralanabilir:

 

  • İtalya'ya seyahat etmeden önce konsolosluk veya büyükelçilikten İtalya vizesi randevusu almalısınız. Randevunuzu seyahatinizden en az 15 gün öncesi olacak şekilde almaya özen göstermelisiniz. Karışılabileceğiniz olumsuzluklara karşı seyahatinizden 1-2 ay öncesine de vize randevunuzu alabilirsiniz.
  • Toplam seyahat süresi 90 günden az ise kısa süreli Schengen vizesi başvurusu yapmanız gerekmektedir. 90 günden fazla seyahat planlıyorsanız, uzun süreli vize başvurusunda bulunmalısınız
  • Vize randevusu öncesinde başvuru için gerekli olan belgelerin hazırlanması gerekir. Gerekli olan evrakları vize başvuru türünüze göre hazırlamalısınız. Belgelerin, konsolosluğun belirlediği sırayla dizilerek elden teslim edilmesi gerekir.
  • Pasaportunuzun en az 2 yaprağının boş bulunması şartı aranır. Aynı zamanda pasaportunuz en az 3 ay geçerli olmalıdır.
  • Eğer varsa önceden alınmış bütün vizelerin kopyaları da evraklar içerisinde mutlaka yer almalıdır.
  • Eğer İtalya Schengen vizesine ilk defa başvuru yapacaksanız parmak izi taraması yapılması gerekir. Bunun için de randevunuz sırasında parmak izi vermelisiniz. Bir kere tamamlandıktan sonra takip eden 5 yıl boyunca Schengen vizesi başvurularınız için parmak izi vermenize gerek yoktur.
  • Başvuru sırasında beyan edilen pasaport 10 yıldan eski olmamalıdır. 10 yıldan eski pasaportlar kabul edilmemektedir.

 

İtalya vize şartları düzgün bir şekilde yerine getirilerek, beyan edilen belgeler değerlendirme sürecine alınır. Bu süreç iş günleri dahilinde yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olumlu veya olumsuz bir geri dönüş sağlanmaktadır.

 

İtalya Vizesi Türleri

 

İtalyan vizesi alırken başvuru koşullarında dikkat edilmesi gerekenlerin başında hangi vize türü için başvuru yapılacağı gelmektedir. İtalya'ya gitme amacına bağlı olarak başvurulabilecek birden fazla İtalya vize türleri bulunmaktadır. Bu vize türlerinden uygun olan seçilerek koşullar doğru bir şekilde tamamlanmalıdır. Vize türleri genellikle C tipi kısa süreli vizeler ve D tipi uzun süreli vizeler olarak ayrılmaktadır. C Tipi kısa süreli vizeler en sık başvurulan vizelerdir ve maksimum 90 gün boyunca İtalya'da kalma izni sağlarlar. Kısa süreli İtalya vizeleri şunlardır:p>

 

  • İtalya turistik vize
  • İtalya ticari vize
  • İtalya aile, akraba, arkadaş ziyareti Vizesi
  • Kültürel, sportif faaliyet veya konferans katılımı vizesi
  • Kısa süreli öğrenim veya staj vizesi

 

İtalya D tipi vizeleri ise 90 gün ve üzeri İtalya'da kalacaklar için verilen vize türüdür. Bu vizeler ise;

  • Uzun süreli öğrencilik vizesi (Erasmus vb.)
  • Çalışma İzni
  • Evlilik vizesi
  • Aile birleşimi vizesi

 

Tüm bunların yanında İtalya transit vizesi de bulunmaktadır. Bu vize Schengen ülkesi olmayan bir ülkeye İtalya üzerinden geçiş yapılacağı durumlarda ihtiyaç duyulmaktadır. Günlük geçiş olacaksa bile transit vizesine başvurulması gerekmektedir.

 

İtalya Vizesi İçin Gerekli Olan Evraklar

 

İtalya vizesi almak için başvuru yaparken teslim etmeniz gereken belli başlı evraklar bulunur. Bu belgeler eksiksiz ve sıralı bir şekilde tamamlanmalıdır. İtalya vizesi için gerekli evraklar ise aşağıda belirtildiği gibidir:

 

  • Vize başvuru formu (İtalyanca ve Türkçe olacak şekilde iki nüsha halinde teslim edilmelidir.)
  • Biyometrik fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Banka hesap dokümanı
  • Yurt dışı seyahat sağlık sigortası
  • Pasaport ve önceki vizelerin fotokopisi
  • İkametgâh belgesi
  • Uçak bileti rezervasyonu
  • Konaklayacağınız yerin rezervasyon bilgileri

 

İtalya vizesi başvurularını yaparken ihtiyacınız olan başvuru formuna İtalyan konsolosluğunun resmi internet sayfasından ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda istenen bu evrakların yanında eğer bir çalışansanız bunlara ek belgeler de istenmektedir. Çalışanlardan istenen ek belgeler ise şunlardır:

 

  • 4A Hizmet dökümü
  • Faaliyet belgesi
  • İşe giriş belgesi
  • İşveren mektubu
  • Maaş bordrosu
  • Varsa araç ruhsatı, tapu ve senet fotokopileri
  • Vergi levhası
  • İmza sirküleri
  • Varsa ticari davetiye

 

İtalya’ya gitme amacına bağlı olarak değişen bu evraklara İtalyan Konsolosluğu resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilir ve amacınıza bağlı olarak istenen belgeleri tamamlayabilirsiniz.

 

İtalya Vizesi Nasıl Alınır Konusunda Sıkça Sorulan Sorular

 

İtalya vizesi ücreti nedir?

 

İtalya vize ücreti ve harç bedeli, kişinin hangi amaç ile vize başvurusu yaptığına göre değişir. Vize harç ücretleri her sene değişiklik göstermektedir. Vize başvurusu yapacağınız senenin harç ücretini, belgelerinizi teslim etmeden önce yatırmanız gerekir. Harç bedeli yatırıldıktan sonra dekont alınarak başvuru evraklarının arasına konulmalıdır.

 

İtalya vizesi kaç gün içinde çıkar?

 

İtalya vizesi evrakları doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlandığında vize işlemleri 5 ila 7 iş günü içerisinde çıkar. Fakat bu durum konsolosluğun işleyişine tabi tutulduğu için 15 güne kadar da uzayabilir. Aynı zamanda İtalyan konsolosluğu tarafından gerek görüldüğü takdirde vize başvurusunun sahibi mülakata tabi tutulabilir. Ek evrak talebi ya da konsolosluğun yoğunluğuna göre süreç değişmektedir.

 

İtalya vizesi neden reddedilir?

 

İtalya vizesi reddi pek çok unsura bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. Bunların başında hatalı veya eksik evrakların sunulması gelir. Dolayısıyla evrakları tekrar tekrar kontrol etmek önemlidir. Bunun dışında pasaport İtalya'nın belirlediği kriterlere uygun olmaması, seyahat ve konaklama masraflarının karşılanabilmesine yönelik yeterli finansal miktara sahip olunamaması, seyahat sağlık sigortasının yeterli kapsamda olmaması, konaklama ve ulaşımda rezervasyon eksikliğinin olması, daha önceki yurt dışı seyahatlerinde vize süresinin aşılmış olması, vizenin türüne uygun davranmamak ve çeşitli vize ihlalleri sonucunda vize red ile sonuçlanabilmektedir.

 

İtalya vizesi işlemleri nereden takip edilir?

 

İtalya vizesi sorgulama işlemlerinizi konsolosluk tarafından resmi olarak yetkilendirilmiş vize kuruluşlarından yapabilirsiniz.

 

İtalya vizesi ile hangi ülkelere gidilir?

 

İtalya vizesi Schengen vizesi kapsamında olduğu için Schengen bölgesinde bulunan tüm Avrupa ülkelerini ziyaret edebilmeye imkân tanır. Bunun içi ilk girişinizi İtalya'ya yapmalı ardından İspanya, Fransa, Norveç, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Yunanistan, Slovakya, Hollanda, Malta, İsviçre, Belçika, Portekiz, Polonya, Finlandiya, Macaristan, İzlanda, Lüksemburg gibi farklı Schengen ülkelerine gidebilirsiniz.

 

İtalya vizesine başvurabilmek için pasaportumun süresi ne kadar olmalıdır?

 

İtalya vize başvurularınız için, son 10 yılda alınmış olan ve öngörülen seyahat bitim tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliği bulunan pasaporta sahip olmalısınız.

 

İtalya Vize Reddi Sonrası Ne Yapılmalı?

 

Eğer İtalya vize başvurunuz reddedilirse, bu durumda iki seçeneğiniz vardır: Sonuca itiraz etmek veya yeniden vize başvurusunda bulunmak. İtiraz etmek için tanınan süre genellikle bir aydır. Vize reddi sonrasında bir ay içinde itiraz dilekçenizi yazıp konsolosluğa iletebilirsiniz. Bir aylık süre dolunca, yapabileceğiniz tek şey yeniden vize talebinde bulunmaktır.

 

Seyahat Sağlık Sigortası İtalya Konsolosluğu’nun vize başvurularında zorunlu olarak istediği Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortasını eksiksiz olarak karşılamaktadır ve seyahat boyunca yaşanabilecek acil sağlık sorunlarında 30.000 € limite kadar güvence sağlar.