Kasko Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?

Kasko Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?

Hemen hemen her sürücünün aracı için yaptırmak istediği kasko, özellikle ilk aşamada sürücülerin kafasında pek çok soru işareti oluşturabiliyor. Kasko sigortasının trafik sigortası ile karıştırılıyor olması, bu soru işaretlerinin başında geliyor. Trafik sigortası yaptırdığı halde neden kaskoya ihtiyaç duyduğunu merak eden sürücülerle birlikte, kasko yaptırdığı halde trafik sigortasının neden zorunlu tutulduğunu bilmek isteyen araç sahipleri de oluyor. Biz de bu yazımızda başta araba kasko fiyatları olmak üzere kasko süreçlerine dair merak ettiğiniz A'dan Z'ye her şeyi ele alarak sizin de kafanızda oluşabilecek soru işaretlerini gidermeye çalışıyoruz. Kasko değeri hesaplama nasıl yapılır, kasko fiyatları neye göre belirlenir, kasko yaptırmanın artıları nelerdir ve kasko değeri sorgulama nasıl öğrenilir, gelin hep birlikte öğrenelim.

Kasko Nedir?

Resmi adıyla Kara Araçları Kasko Sigortası olarak ifade edilen kasko, motorlu ve motorsuz tüm kara araçlarının kasko genel şartları içerisinde belirlenen riskler durumunda maddi zararın karşılanmasını konu edinir. Kasko ile trafik sigortası arasındaki en temel fark; kasko sigortası kendi aracınıza gelebilecek zararları karşılamayı hedeflerken, trafik sigortasının trafikte olası bir kaza esnasında karşı tarafa verebileceğiniz maddi ve bedeni zararları karşılıyor olmasıdır. Özellikle belirtmekte fayda vardır ki trafik sigortaları, kendi aracınıza gelecek zararları karşılamazken kaskonun da trafikte bir başkasına vereceğiniz zararı karşılamak gibi bir işlevi yoktur. Kimi zaman kaskonun zorunlu trafik sigortası ile karıştırılmasından ötürü pek çok sürücü, kaskonun zorunlu olup olmadığını da merak ediyor. Zorunlu trafik sigortalarının aksine kasko yaptırmak için herhangi bir yaptırım bulunmamakla birlikte yaptırmayan sürücüler için de herhangi bir ceza uygulanmıyor. Kasko sigortalarının karşıladığı hususlar çerçevesinde poliçedeki maddelere sadık kalacak şekilde kaza, yangın, terör, doğal afet, sel, su baskını ve toplumsal hareketler gibi olumsuz ve beklenmedik durumlarda araca gelebilecek hasarları karşılamak yer alıyor. Buna ek olarak kasko poliçesinde ilgili ek maddelerin bulunması halinde yine kasko sigortası yaptırarak hukuksal korumadan yol yardımına, anahtar kaybı desteğinden cam kırılması tazminine kadar pek çok farklı ek konuda da destek talep etmek mümkün oluyor. Elbette tüm bu faktörler ve değişkenler, araç kasko fiyatlarının farklılık göstermesine ve envaiçeşit parametre baz alınarak belirlenmesine yol açıyor.

Neden Kasko Yaptırmalıyız: Kasko Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Trafik sigortası gibi zorunlu bir araç sigortası olmamasıyla birlikte kasko, beraberinde araç sahiplerine sayısız avantaj ve fayda getirir. Geniş teminat yelpazesiyle sürücülere sağladığı yararların yanı sıra aynı zamanda oluşabilecek hasar durumlarında da tamir masraflarını bir kısmını ya da tamamını üstlenerek bütçelerini koruma altına almalarına yardımcı olur. Kasko sigortası yaptırmanın avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Otomobiliniz kaza esnasında ya da park halindeyken zarar görürse tamir masrafları kasko tarafından karşılanır. Böylelikle sürücüler çoğu zaman yüksek maliyetli olan hasar masraflarını cebinden ödemek zorunda kalmaz ve bütçelerini sarsmazlar.
  • Aracınızın kaskosu varsa onu herhangi bir arıza ya da hasar durumunda doğrudan sigorta şirketinizin anlaşmalı olduğu servislere götürebilir, ekstradan servis aramak zorunda kalmadan kasko sigortasının size sunduğu geniş servis ağından hemen yararlanarak vakit kazanabilirsiniz.
  • Kaskoda bulunan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı sayesinde kaza sonucu karşı tarafta oluşan zararlar da sigorta üzerinden ödenebilir. Her ne kadar yazımızın başında bu görevi trafik sigortasının üstlendiğinden bahsetmiş olsak da, trafik sigortalarının karşı tarafa verilen hasarı karşılama konusunda belirli ve sınırlı limitleri bulunur. Bu da olası kaza durumlarında trafik sigortasının karşı tarafın masrafını karşılama konusunda yetersiz kalmasına sebebiyet verebilir. Bu tarz durumlarda devreye giren kasko, poliçeye dahil edilmesi durumunda devreye giren İMM teminatı sayesinde trafikte kaza risklerine karşı bütçenizi daha fazla koruma altına almanıza olanak sunar.
  • Kaza sonrasında aracınızı belirli ya da belirsiz bir süre ile tamir ve onarım süreçleri için servise bırakmak zorunda kaldığınızda kasko sigortanız size ikame araç tahsis eder, böylelikle aracınız servisteyken araçsız kalma riskini ve beraberinde gelecek mağduriyetleri önlemiş olursunuz.
  • Aranızın herhangi bir kaza ya da arıza sonucu yolda kalması durumunda kaskonuzun yol yardım teminatından yararlanarak ücretsiz olarak çekici hizmetlerinden faydalanabilir, çekici masraflarının da kasko tarafından karşılanmasını sağlayabilirsiniz. Hepiyi Sigorta olarak, hasar anında da sizi yalnız bırakmamakta kararlıyız. Başınıza gelebilecek olumsuz durumlarda zengin asistans hizmetlerimiz ile hep yanınızdayız.
  • Bazı durumlarda otomobiliniz, sizin tarafınızdan değil, bir başkası tarafından kullanılırken de hasar görebilir. Eğer kasko poliçenizin teminat kapsamı buna uygunsa, bu tarz durumlarda da yine oluşan hasarı kaskonuz ödeyecektir.
  • Kasko poliçelerinin araç sahiplerinin tercihlerine, bütçelerine, ihtiyaçlarına ve kullanım alışkanlıklarına en iyi biçimde hitap edebilecek farklı paketleri bulunur. Başta bütçeniz olmak üzere siz de farklı kriterlere göre sizin için en uygun kasko poliçesini seçerek yaptırabilirsiniz. Kapsamlar ve teminatlar değiştikçe elbette ki kasko fiyatları ne kadar sorusunun cevabı de değişkenlik gösterecektir.

Kasko Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Kasko ile trafik sigortası arasındaki farka, kaskonun ne işe yaradığına ve beraberinde getirdiği avantajlara değindikten sonra sıra, kasko fiyatları hesaplama süreçlerini ele almaya geliyor. Az evvel de bahsetmiş olduğumuz gibi ortalama kasko fiyatları 2022 yılında olduğu gibi önceki yıllarda ve bundan sonra gelecek yıllarda da belirli parametreler ve kriter göz önünde bulundurularak değerleniyor. Dolayısıyla siz de kasko fiyat almadan önce alacağınız fiyatların neye göre belirlendiğini bilmeli ve buna göre bilinçli bir tercih yapmalısınız:

  • Kaskosu Yapılacak Araç Modeli & Nitelikleri: Elbette kasko fiyatlarının belirlenmesindeki en önemli etkenlerin başında aracın kendisi gelir. Aracın modeli, sıfır ya da ikinci el olması, yaşı, spor model ya da aile arabası olması gibi pek çok faktör bu hususun altında değerlendirilir. Örneğin bir spor arabanın bir aile arabasına kıyasla daha farklı kaza riski ortalamaları olacağı için burada kasko primi fiyatları da değişkenlik gösterebiliyor. Aynı şekilde aracın yılı ilerledikçe ve yaşı arttıkça, söz konusu kaza ve hasar durumlarının da artma riski göz önünde bulundurularak buna göre bir kasko teminat miktarı biçiliyor. Aracın içinde multimedya ekranlar, telefon, televizyon, klima ya da benzeri ek ekipmanların bulunuyor olması da kasko fiyatlarında belirleyici rol oynayan etmenler arasında.
  • Araç Ruhsat Sahibinin Bilgi & Özellikleri: Söz konusu araç sürücüsünün mesleğinden aracın kullanıldığı şehre, sürücünün ehliyet yılından yaşına kadar pek çok farklı faktör, kasko fiyatlarının artıp azalmasında önemli bir rol oynayabiliyor. Örneğin mesleği kaynaklı sürekli olarak trafikte bulunan kişilerin, bulunmayan kişilere göre doğal olarak daha fazla kaza riski ile karşı karşıya olduğu göz önünde bulundurularak buna göre bir kasko prim fiyatı çıkartılabiliyor. Aynı şekilde çok genç sürücüler, henüz deneyimsiz olmalarından ötürü kazaya daha yatkın olabilecekleri için onlardan daha yaşlı sürücülere oranla daha farklı bir kasko fiyat değerlendirmesi ile karşı karşıya kalabiliyor. Trafik sıkışıklığı yüksek, kaza ve suç oranı daha fazla olan bir şehirde de kasko fiyatları bu doğrultuda artış gösterebiliyor. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda sadece araç özelliklerinin değil, aynı zamanda araç sahibinin özelliklerinin de kasko fiyatlarının belirlenmesinde kritik rol gösterdiğini vurgulamak mümkün.
  • Ek Teminat Talepleri: Kasko kullanmanın avantajlarını listelerken de belirttiğimiz gibi kasko poliçeleri, pek çok farklı paket ve teminat kapsamı ile birlikte araç sahiplerinin beğenisine sunulabiliyor. Bu bağlamda İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı ekletmek ya da başkası tarafından sürülen aracın da hasarlarının karşılanmasını istemek gibi ek teminat seçeneklerinin poliçeye dahil edilmesi durumlarda da kasko fiyatları artabiliyor.

Kasko Değeri Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Kasko değer listesi, kasko sigortası yaptırırken karşına çıkacak ilk detaylar arasında bulunuyor. Peki, kasko değeri nedir? Kasko değeri kavramı, taşıtının sigortacılık açısından maddi değerini ifade ediyor ve kasko rayiç bedeli, bu kavram üzerinden belirleniyor. Bir diğer ifadeyle “Kasko ne kadar öderim?” sorusuna yanıt bulman ve kasko primlerini öğrenmen için ilk olarak aracının kasko değerinin belirlenmesi gerekiyor. Kasko sigortası yaptırmaya karar verdiğinizde kasko değer listesi, karşınıza çıkacak ilk önemli detaylar arasında yer alıyor. Kasko değeri kavramı, aslında aracınızın sigortacılık açısından maddi değerini ifade etmekle birlikte kasko rayiç bedelinin de bu kavram üzerinden belirlenmesine ön ayak oluyor. "Kasko yaptırmak istiyorum, ancak ne kadar ödeyeceğimi nasıl öğrenebilirim?" sorusuna yanıt bulabilmek için kasko değeri öğrenme sürecine girilmesi ve kasko primlerinin ne kadar olacağının öğrenilmesi gerekiyor. Siz de aracınızın güncel değerini belirli periyotlarla öğrenmek ve poliçe vade süreniz yaklaştığında çok avantajlı teklifler almak için hemen tıklayın! Hemen şimdi Hepiyi Sigorta üzerinden teklif alarak aracınızın kasko değerini öğrenebilir ve bütçenizi sarsmadan kasko yaptırarak aracınızı güvence altına alabilirsiniz.