Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler

Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler

Her ne kadar trafikte olabildiğince dikkatli olmaya çalışsak da bazen kendimizi bir trafik kazasının ortasında bulabiliyoruz. Meydana gelen trafik kazası durumunda belirli prosedürleri takip etmek ve atılması gereken adımları bilmek son derece önemlidir. Peki kaza sonrası yapılması gerekenler nelerdir, biliyor musunuz?

Her şeyden önce bir trafik kazasına karıştığınız zaman sakin kalmanız gerekiyor, zira endişe ve panik, bu gibi durumlarda baş düşmanınız olabiliyor. Ardından kazanın boyutuna ve sonuçlarına göre durum değerlendirmesi yaparak kaza sonrası yapılması gerekenler adımlarını devreye sokmanız gerekiyor. Bu yazımızda kaza sonrası ne yapmalı, trafik sigortası ya da kasko kaza sonrası nasıl devreye girer ve sigorta işlemleri nasıl yürür, birlikte ele alacağız.

Kaza Sonrası Yapılması Gerekenler: Öncelikli Liste

Meydana gelen trafik kazalarının bazıları sadece maddi hasarlı olurken bazıları maalesef yaralanma ya da can kaybı ile sonuçlanabiliyor. Her iki durumda da devreye farklı prosedür ve işlemler girebiliyor. Bununla birlikte geçirdiğiniz kaza ne türden olursa olsun, ilk etapta yanlış kararlar vermemek ve süreci olabildiğince mantık çerçevesinde atlatabilmek için atmanız gereken belli başlı adımlar bulunuyor.

 

Kaza yaptıktan sonra ne yapmalı, adım adım bakalım:

 

  • Sakinliğinizi süreç boyunca muhafaza etmeye çalışın, panik yapmayın.

 

  • Kazadan kim sorumlu olursa olsun, öfkenizi koruma altına almaya özen gösterin ve karşı tarafa olabildiğince alttan alan bir tavırla yaklaşmayı deneyin.

 

  • Kaza sonrası önceliğiniz güvenlik olmalı. Hem kendinizin hem de çevrenizdekilerin güvenliğini sağlamak için araçları kazanın meydana geldiği alandan alıp daha güvenli bir yere taşıyın. Araçları trafiği engellemeyecek bir konuma park edin.

 

  • Kazada yaralı varsa öncelikle acil durum hizmetlerine haber vererek gereken yardımın bir an önce gelmesini sağlayın.

 

  • Sağlık ekipleri sahaya ulaşana kadar yaralılara durum değerlendirmesi yapın. Eğer eğitiminiz varsa temel ilk yardım uygulamaları gerçekleştirebilirsiniz, ancak tıbbi müdahale gerektiren ya da nasıl müdahale edeceğinizden emin olmadığınız sağlık durumları söz konusuyla kesinlikle yaralıya bilinçsiz uygulamalarda bulunmayın.

 

  • Eğer alanda herhangi bir dumanlanma ya da alev varsa, itfaiye ekiplerini arayarak bir an önce sahaya ulaşmalarını sağlayın.

 

  • Maddi hasarlı bir kaza söz konusuysa araçları oldukları yerden başka bir konuma transfer etmeden önce mutlaka kaza anının fotoğraflarını alın. Bu fotoğraflar, kaza sonrası sigorta işlemlerinin ivedilikle başlatılmasında önemli rol oynayacaktır.

 

  • Her ne kadar maddi hasarlı kazalar sonrasında olay yerine polis çağırma zorunluluğu ortadan kalkmışsa, bazı durumlarda kolluk kuvvetlerinin de sahaya intikal etmesi faydalı olabilir. Kazayla ilgili polis tutanağı almak da kaza sonrası kasko işlemleri ve trafik sigorta işlemlerinde yararlı olacaktır. Eğer ciddi bir trafik kazası meydana geldiyse, yaralanma veya can kaybı söz konusuysa araçları yerinden kaldırmadan önce polisin olay yerine intikal etmesini bekleyin.

 

  • Kazaya karışmış olan diğer sürücülerle ve kişilerle iletişim kurarak bilgi alışverişi yapın. Aynı şekilde kazaya tanıklık etmiş olan şahitlerin de iletişim bilgilerini almak yararlı olabilir.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler

Meydana gelen bir trafik kazası sonrası herhangi bir yaralanma ya da can kaybı söz konusu değilse bu kaza "maddi hasarlı trafik kazası" statüsüne girer ve kazanın hemen ardından kazaya dahil olan sürücülerden tutanak tutulması beklenir. Bu adım, trafik kazası sonrası sigorta işlemlerinin devreye girebilmesi ve sürücülerin sigorta şirketlerinden ödeme alabilmesi için kritik bir adımdır. Kaza sonrası tutanak tutulmazsa sigorta şirketlerinin süreçleri başlatmayacağını ve herhangi bir ödeme yapmayacaklarını vurgulayalım. Tarafların kendi aralarında anlaşması durumunda olay yerine polis çağırmaya gerek kalmazancak karşılıklı anlaşma sağlanamadığı durumlarda polise haber vererek olaya müdahale etmesi istenebilir. Maddi hasarlı trafik kazası sonrası tutanaklarla birlikte olay yerinin fotoğraflarının da farklı açılardan çekilmesi ve tutanakla birlikte sigorta şirketine iletilmesi önemlidir. Bu fotoğraflar, kaza sonrası meydana gelen hasarın giderilmesinde kanıt olarak kullanılır.

Trafik sigortası, maddi hasarlı trafik kazalarında doğrudan devreye girer ve kaza sonrasında karşı tarafın ya da kazaya karışan üçüncü kişilerin hasarlarını karşılamayı hedefler. Bununla birlikte kendi aracınızda bir maddi hasar varsa, bunun tamirat ve onarım masrafları kendi kasko poliçeniz üzerinden karşılanacaktır. Unutmamak gerekir ki ödemeler, hasarın tamamı ya da bir kısmı olarak gerçekleşebilir; burada poliçe kapsamınız başta olmak üzere farklı faktörler devreye girecektir. Bunlara ek olarak belirtmemizde fayda vardır ki eğer aracınızın trafik sigortası yoksa ya da söz konusu hasar trafik sigortası kapsamına girmiyorsa karşı tarafın hasarını cebinizden ödemeniz gerekebilir.

Fiziksel Hasarlı veya Ölümlü Trafik Kazası Sonrası Yapılması Gerekenler

Hiçbir sürücü, yaralanma ya da ölümle sonuçlanan bir trafik kazasına karışmak istemez elbette ancak bazı durumlarda bu tarz kazalar maalesef kaçınılmaz olmaktadır. Ölümlü ya da yaralanmalı bir kaza sonrası ne yapılır diye baktığımızda öncelikli olarak polisin ve ambulansın aranması gerektiğini söyleyelim. Polis olay yerine intikal ettiğinde gerekli incelemeleri yaparak olayı raporlayacaktır. Hem polis ekiplerine hem de sağlık personeline olayı bizzat anlatarak onlarla iletişim kurabilir ve işlerini yapmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Kazaya tanıklık eden diğer kişilerin iletişim bilgilerini almak, ölümlü ya da yaralanmalı kazalar sonrasında oluşabilecek yasal prosedürler esnasında ifade verirken yardımcı olacaktır. Tanıkların isim, adres ve telefon numaralarını kaydederek olası bir dava ile karşılaştığınızda onlardan destek isteyebilirsiniz. Yine kaza sonrası vefat ya da yaralanmaların sigorta şirketine bildirilmesi de zaruri bir adımdır. Sigorta şirketiniz sizinle iletişime geçerek gerekli belgeleri talep edecek, ilgili prosedürlerin başlatılmasını sağlayacaktır. Bu tarz durumlarda vefat nedeniyle tazminat süreci başta olmak üzere çeşitli hukuki süreçler ve sorumluluklar devreye girecektir. Duruma bağlı olarak avukat desteği almanız ve hukuki destek alarak sigorta şirketleriyle müzakerelerde size rehberlik sağlayacak profesyonellerle çalışmanız faydalı olabilir.

Kaza Sonrası Yapılması Gerekenlere Dair Sıkça Sorulan Sorular

Bir trafik kazası sonrası sigorta şirketi ne zaman ödeme yapar?

Trafik kazası sonrası sigorta ödemesi ne zaman yatırılır diye baktığımızda sürelerin değişken olabileceğini söylemek mümkün. Hasar tespiti, düzenlenen kaza tespit tutanağına ve aracın durumuna göre yapılmaktadır. Bu hasar tespitinin ardından sigorta şirketiniz, aracın onarımı için gerekli işlemlerin neler olduğunu belirleyerek size hasar ödemesi yapar. Bazı durumlarda bu ödeme hemen alınabiliyorken bazı durumlarda daha uzun bir zaman alabilir.

Kazadan 1 gün sonra tutanak tutulur mu?

Kaza tespit tutanağının kazadan hemen sonra düzenlenmesi önerilir. Bu şekilde olay tazeyken ve olayın ayrıntıları detaylı bir biçimde göz önündeyken en sağlıklı şekilde kaza değerlendirilmiş olur.

Kaza sonrası değer kaybı nasıl alınır?

Kaza sonrası değer kaybı, özellikle maddi hasarlı kazalarda maalesef tüm araç sahiplerinin başına gelebilecek bir durumdur.Zira hasar gören araç, serviste işlem görmüş bir araca dönüşeceği için piyasa değerinde ister istemez bir düşüş olacaktır. Araç değer kaybı başvurusu yapabilmek için şu şartları sağlamanız gerekir:

 

  • Kazada karşı taraf kusurlu olmalı. (Kusur yüzdesine göre değer kaybı alınır.)

 

  • Araç hurda veya çekme belgeli olmamalı.

 

  • Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçmiş olmamalı. *Kaza resmi tutanaklarda yer almalı, ilgili birimlerin bilgisi dahilinde olmalı.

 

  • Karşı tarafın trafik sigortasının bulunması gerekmektedir. Kazayı yapan ve kusurlu olan kişinin trafik sigortası yoksa araç değer kaybını bizzat ödemek zorundadır.

 

Aracınız için değer kaybı başvurusunu ekspertiz ve hasar tespit tutanağıyla sigorta şirketinize başvurabilirsiniz.

Kaza sonrası sigortaya başvuru süresi ne kadardır?

Bir kazaya karıştıktan sonra kaza tespit tutanağınız ile sigortanızdan ödeme alabilmek için yapacağınız başvuruyu kazadan sonra en geç 5 gün içerisinde gerçekleştirmeniz gerekir.

 

Hepiyi Sigorta hasar anında da yanınızda! Hasar işlemlerinizi hasar.hepiyi.com.tr üzerinden kolaylıkla yapabilirsiniz.