Pasta Cila Nedir, Nasıl Uygulanır, Ne İşe Yarar?

Pasta Cila Nedir, Nasıl Uygulanır, Ne İşe Yarar?

Aracınızın boyasının kalitesini ve cilasını korumak için pasta cila gibi uygulamalara başvurmak, kesinlikle büyük önem taşır. En ufak bir sürtme bile canınızı sıkmaya yetebileceği için pasta cila uygulaması bu gibi durumlarda kurtarıcı bir rol oynar. Araç pasta cila, aracının değerini korumak için, arabasını olabilecek en iyi durumda tutmak isteyen herkesin cephaneliğinde önemli bir silahtır. Bununla birlikte arabaya pasta cila nasıl yapılır diye baktığımızda işin dikkatli yapıldığından emin olmanız gerekir. İster kendiniz aracınıza pasta cila yapmaya karar verin, ister profesyonel bir oto pasta cila hizmeti alın, bu yazımızda pasta cilaya dair merak ettiğiniz tüm detayları ve uygulama ipuçlarını bulmanız mümkün. Bu yazımızda pasta cila nedir, ne işe yarar, nasıl uygulanır ve uygulama esnasında nelere dikkat etmeli, tek tek değineceğiz.

Pasta Cila Nedir, Pasta ve Cila Arasındaki Fark Nedir?

Araç yüzeylerindeki asidik kusurların ve çiziklerin giderilmesi için yapılan ilk uygulamaya pasta uygulaması denir. Araba pasta uygulaması, boya üzerinde çalışır ve yüzeye aşındırma yapılarak çiziklerin yok edilmesini amaçlar. Bu aşındırma işlemi sırasında yüzeydeki boya inceltilerek çiziklerle aynı seviyeye getirilir ve onların ortadan kaybolması sağlanır. Çiziklerin derinliğine, boyutuna ve aracın rengine göre farklı türde oto pasta çeşitlerine başvurulabiliyor. Söz konusu oto cila olduğunda ise pasta işleminden sonra uygulanan bir işlem olduğunu söylemek mümkün. Araba cila işlemi, pasta uygulamasının hemen ardından yapılır ve yüzeyde kalan pürüzleri yok ederek pasta işlemi sonrası gelen mat görünümü parlaklaştırma amacı güder. Pastanın, araba boyası üzerindeki yan etkilerini azaltmak, aracı eskisinden daha parlak göstermek için cila işlemi mutlaka önerilen bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.

Pasta Cila Ne İşe Yarar?

En güvenilir ve en iyi pasta cila hizmetini satın aldığınız zaman beraberinde sayısız avantajı da temin etmiş oluyorsunuz. İşte aracınıza ihtiyaç durumunda ya da düzenli aralıklarla pasta cila yaptırmanın avantajları: Kullanımı kolay ve hızlıdır. Çiziklerdeki pürüzleri hızla düzeltir. Minimum temizlik işi gerektirir. Arabanın çiziklerini yok eder veya gizler. Arabanın eski boyasına ve rengine yeni bir soluk getirir. Araç boyasına doğal bir görünüm sağlar. Boyaya gereken canlılığı ve parlaklığı verir. Dayanıklı bir bitiş sağlar. Ekstra bir işlem gerektirmez. Düşük hızlı bir makine kullanılarak uygulanabilir. Günlük bakımın bir parçası değildir, periyodik olarak yapılır. Uzun süreli ve dayanıklıdır.

Pasta Cila Nasıl Yapılır?

Pasta cila işlemlerine başlamadan önce araçta herhangi bir toz, kir veya leke kalmaması için yıkama ve temizleme işlemi yapılmalıdır. Yine arabanızı cilalamaya başlamadan önce plastik ve metal parçaları kontrol edin. Bunun nedeni, günümüz arabalarının cilalı metal gibi görünen ancak plastik veya boyanmış şeffaf bir kaplama yapılmış metal özelliklere sahip olmasıdır. Temizlik ve kontrol işlemlerinden sonra arabanız pasta işlemi için hazır duruma gelecektir. Kontrol ettikten sonra, farlarınız ve sinyal lambalarınız da dahil olmak üzere cilayı uygulamak için bir cila pedi kullanabilirsiniz. Cila pedi, farlarınıza ve göstergelerinize yerleşen kir tabakasının giderilmesine yardımcı olacaktır. Pasta cila işlemini pratik bir şekilde gerçekleştirmek için şu adımları izlemeniz yeterli:

 

• İşleme başlamadan önce aracınızı güneş ışığından uzak bir konuma getirin.

 

• İlk olarak araç yüzeyinin farklı noktalarına polisaj malzemesi uygulayın.

 

• Ardından “Polisaj makinesi” olarak da adlandırılan pasta cila cihazıyla polisaj malzemesi dairesel şekilde yaymaya başlayın. Bu işlem sırasında polisaj makinesinin yumuşak bir şekilde uygulamaya özen gösterin.

 

• Sonrasında pasta işleminin yapıldığı bölgelerde kalan lekeleri temizleyin. Arabanıza pasta uygulaması yaptıktan sonra sırada cilalama zamanı var. Araba cilalama, cila seçiminize bağlı olarak hızlı ve kısa bir süreç olabilir. Seçtiğiniz ürünle ilgili talimatları uyguladığınızdan emin olun. Bununla birlikte, aracınızın boyasının rengine uyan bir araba cilası seçmelisiniz. Bunun nedeni, bazı araba cilalarının farklı kaporta renkleri için geliştirilmiş olmasıdır. Bu nedenle, arabanız siyahsa, ona uygun bir araba cilası seçin. Zamandan yana sıkıntınız varsa sprey cilayı tercih edebilirsiniz. Aracınız için uygun cila malzemelerini hazırladıktan sonra işlem için hazırsınız. Cila işlemini profesyonel seviyede gerçekleştirebilmek için şu adımları takip edin:

 

• Uygulama öncesinde aracın üzerinde toz veya kir kalmadığından emin olun.

 

• İlk olarak cila malzemesini yumuşak bir süngere sürün ve uygulamaya başlayın.

 

• Ardından tıpkı pasta işleminde olduğu gibi polisaj makinesini dairesel hareketlerle aracınızın yüzeyinde gezdirin.

 

• Bu işlemlerin ardından aracınızı kurumaya bırakın.

 

• Cila malzemesinin kuruması sonrasında mikrofiber bezle aracınızı silerek uygulamayı tamamlayın.

Pasta Cila Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Pasta cila öncesi araba ne kadar temiz olmalı?

İdeal olarak arabanın tertemiz olması gerekir. Burada katran, böcek kalıntıları ve fren tozu birikimini gidermek için dekontaminasyon, ardından yağdan arındırma ve bir ön yıkama olmak üzere birden fazla temizlik işleminin uygulanması anlamına gelir. Bunların hepsi cilalama işleminin daha kusursuz uygulanmasına yardımcı olacaktır.

 

Pasta ve cila arasındaki fark nedir?

Aşındırıcı olduğu için pasta düzenli olarak kullanılmamalı, yalnızca kusurları gidermek ve dolayısıyla boyanın netliğini ve parlaklık derinliğini iyileştirmek istediğinizde kullanılmalıdır. Bu arada bir cila, UV ve doğal kirleticilerin şeffaf kaplamaya zarar vermesini önleyerek bu parlaklığı korumak için koruyucu bir katman ekler.

 

Pasta cila sonuçları ne kadar kalıcıdır?

Hangi koruyucu kaplamanın kullanıldığına bağlıdır. Balmumu bazlı bir pasta cila uygulaması söz konusu olduğunda çevre koşullarına ve yıkama rutinlerine bağlı olarak muhtemelen en az iki ila üç ay arasında bir süre boyunca aracınız parlaklığını koruyacaktır. Seramik bazlı bir pasta cila uygulamasına yönelirseniz, elbette pasta cila fiyatları artacak, ancak buna rağmen pasta cila sonuçlarının dayanıklılık süresi önemli ölçüde uzayacaktır.

 

Kaçınılması gereken cilalar var mı?

Bazı cilalar tipik olarak tebeşir bazlı dolgu maddeleri içerdiğinden aracınıza faydadan çok zararı dokunabilir. Bu nedenle de kendi imkanınızla pasta cila yapacaksanız eğer seçtiğiniz pasta ve cila malzemelerinin kaliteli ve güvenilir markalara ait olduğuna dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Araç boyasının zarar görmemesi için pasta cila uygulamasının işinin ehli kişilerce yapılmasını tavsiye ederiz.

 

Makine ve el uygulaması için farklı cilalar var mı?

Daha iyi ve daha rafine el cilalarının çoğu bir makine ile de kullanılabilir. Bununla birlikte, bazı cilalar yalnızca bir makine ile kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır. Bunun arkasındaki ilke, makinenin hareketinin aşındırıcıları daha ince parçacıklara ayırmasıdır. Bu nedenle elle cilalamaya uygun olmazlar. Hepiyi’nin bakım paketlerinden birini tercih ederek kaporta parlatma, jant temizliği, ozon sterilizasyon gibi aracınızın ihtiyacı olabilecek tüm bakımları ücretsiz yaptırabilirsiniz. Birçok avantaj sunan kasko hizmetimiz hakkında bilgi edinmek ve fiyat teklifi almak için kasko sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.