Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndiriminden Kimler Faydalanabilir?

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndiriminden Kimler Faydalanabilir?

Sağlık, bir insanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen temel faktörler arasında yer alıyor. Çünkü her an ulaşılabilir ve kaliteli bir sağlık hizmetinin her bir bireyin temel ihtiyacı olduğunu söylemek gerekiyor. Hastalık ve kaza gibi ani gelişebilen sorunlarda sağlık kuruluşlarına ulaşmak, sağlık sigortası hizmetleriyle lüks olmaktan çıkıyor.  Çeşitli sağlık hizmetlerine verilen güvenceyle sunulan sağlık sigortaları, özel hastane maliyetlerini düşürmek için ideal seçenek. Birçok sağlık hizmetine erişmenizi mümkün kılan sağlık sigortası seçenekleri arasında “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası” uygun fiyat politikalarıyla birçok kişinin tercihi oluyor. Devlet destekli olmasıyla bilinen tamamlayıcı sağlık sigortası her hizmetin ulaşılabilir olması için uygun fiyatlı seçenek olarak sizi karşılıyor. Bu sigorta hizmeti, belirli koşullar sağlandığı takdirde vergi indirimi de sunarak ekstra uygun fiyatlarla satın alınabiliyor. Kaliteli ve ulaşılabilir sağlık hizmetlerine uygun fiyatlarla ulaşmak için tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetini tercih edebilirsiniz. Peki bu hizmeti daha uygun fiyatlarla satın almanızı sağlayacak tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi için hangi şartları sağlamak gerekiyor? Bu sorunun cevabını öğrenmek ve tamamlayıcı sağlık sigortası hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Hangi Hizmetleri Kapsar?

Eğer ulaşılabilir ve kaliteli sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen bir aileyseniz tamamlayıcı sağlık sigortası sizin için uygun seçenekler arasında yer alıyor diyebiliriz. Çünkü bu hizmet özel hastane hizmetlerinden uygun fiyatlarla yararlanmanızı sağlar. Tamamlayıcı Sağlık Sigortaları; Yatarak Tedavi ve Ayakta Tedavi teminat kapsamına ek olarak Checkup, Diş paketleri, Online tedavi gibi ek hizmetleri de kapsamaktadır. Ayrıca ayakta tedavi teminatı; muayene, teşhis için yapılan tahlil, röntgen, görüntüleme ve fizik tedavi hizmetlerini de sunar. Yatarak tedavi kapsamında ise; cerrahi ve dahili yatış, yoğun bakım, kemoterapi, radyoterapi, küçük müdahale ve diyaliz gibi tedavi hizmetleri yer alır.  Poliçede yer alacak teminatlar ve anlaşmalı kurumlar sigortalı adayının bütçesine ve tercihlerine göre belirlenebilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası dahilinde özel hastane masraflarının bir kısmı SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ve diğer kısmı ise poliçeyi sunan sigorta şirketi tarafından ödenir. SGK'ya bağlı olan çalışanlar, Bağ-Kur'lular ve memurlar tamamlayıcı sağlık sigortası hizmetlerinden faydalanabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortası yaş sınırı bu hizmeti sunan sigorta şirketlerine göre farklılık göstermektedir. Hepiyi sigorta 65 yaşına kadar tamamlayıcı sağlık sigortası hizmeti sunabilmektedir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında Vergi İndirimi Şartları Nelerdir?

Her sigorta şirketinde farklı hizmetlerle sunulan tamamlayıcı sağlık sigortasında ödenen prim miktarları da şirketlere göre değişir. İster peşin ister taksitli ödeme seçenekleriyle tamamlayıcı sağlık sigortasının sunduğu avantajlara rahatlıkla erişebilirsiniz. Tamamlayıcı sağlık sigortası ödemelerinde vergi indirimi fırsatından yararlanmak mümkündür.  Vergi indiriminden faydalanabilmek için temel olarak ödenen prim tutarının aylık brüt gelirin %15 ini geçmemesi ve asgari ücreti aşmaması gerekir. Eğer aylık geliriniz ve ödediğiniz prim bu kıstaslara uygunluk gösteriyorsa tamamlayıcı sağlık sigortası özelinde sunulan vergi indiriminden siz de faydalanabilirsiniz. SGK'ya bağlı çalışan, iş veren ve esnaf gruplarına sunulan bu avantaj farklı şekillerde uygulanıyor. Tamamlayıcı sağlık sigortasında sunulan indirim uygulamasını detaylı bir biçimde aktarabilmek için bu fırsattan yararlanabilen meslek gruplarına yer vermemizde fayda var. Çeşitli şekillerle bu indirimden faydalanabilen meslek gruplarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İşçiler: Bordrolu olarak çalışan işçiler, sağlık sigortası primlerini ödediklerini kanıtladıkları takdirde bu indirimden yararlanabilir.
  • Esnaflar ve İşverenler: Şahıs şirketine sahip olan bu gruptaki kişiler gelir vergisine ait beyannamesini ve aynı dönem içinde ödenmiş prim ödemesi belgelerini  muhasebecisine ulaştırarak vergi indiriminden yararlanabilir.
  • Serbest Meslek Çalışanları: Bu sınıfta yer alan çalışanların vergi indiriminden yararlanabilmesi için ilk olarak söz konusu dönem içerisindeki kazançlarını ispatlamaları gerekir. Ardından aynı dönem içinde ödemiş oldukları prim miktarını muhasebecilerine ileterek indirimden faydalanabilirler.
  • Memurlar: 4C sınıfında bulunan kamu çalışanları da tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indiriminden yararlanabilir. Bunun için sağlık poliçesi ve prim ödeme bilgilerini çalıştıkları kurumun muhasebe bölümlerine başvurabilirler.

 

Çalışan sınıfların yanı sıra çalışan ebeveynlerin bulunduğu aile içi bireyler de vergi indiriminden faydalanabilir. Ebeveynleri primlerini ödedikleri takdirde 18 yaş altı çocuklar ve 25 yaşın altındaki öğrenciler de vergi indirimi için başvuru yapabilirler. Çalışan grupları veya işverenler fark etmeksizin tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indiriminden faydalanmak için önemli olan ilk koşul sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmesidir. Sigorta primleri ödemelerinde oluşan gecikmeler veya ödenmeyen ayların bulunması bu indirimden yararlanmanıza engel olur. Bu koşulun dışında tamamlayıcı sağlık sigortası sözleşmesi ve düzenli geliri olan her vatandaş vergi indiriminden yararlanabilmektedir.

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Hesaplama

Yukarıdaki başlıklarda da belirttiğimiz gibi vergi indiriminden faydalanmak için ödediğiniz prim tutarının elde ettiğiniz gelirin %15'ini aşmaması gerekir. Eğer gelir ve ödeme durumu bu kriterlere uyuyorsa tamamlayıcı sağlık sigortası priminizin %15'ini vergi indirimi olarak geri alabilirsiniz. Bu bilgi üzerinden yola çıkarak vergi indiriminden kazanacağınız tutarı hesaplayabilirsiniz.

Basit bir örnekle anlatmak gerekirse; aylık gelirinizin brüt olarak 10.000 TL, tamamlayıcı sağlık sigortası prim bedelinizin de 10 ay taksitle aylık 400 TL, toplamda 4.000 TL olduğunu varsayalım:

  • Aylık brüt ücretinizin %15'i 1.500 TL‘nin toplam prim bedeliniz olan 4.000 TL ‘den düşük olmasından dolayı vergi indiriminden faydalanabilirsiniz.
  • Ödediğiniz poliçe bedeli toplam 4.000 TL olduğuna göre 4.000 x 0,15= 600 TL indirim hakkı kazanırsınız.
  • Tamamlayıcı sağlık sigortanızı 10 ay taksitle ödediğinize göre bu tutar 600/10=60 TL olarak her ay gelir verginizden düşer.

Tamamlayıcı sağlık sigortası vergi indirimi hesabının en basit hali yukarıdaki örnekteki gibidir. Fakat indirim oranı eşinize veya çocuklarınıza da vergi indirimi uygulattığınız takdirde değişkenlik gösterebilir. Kendiniz için en ideal tamamlayıcı sağlık sigortası teklifini almak için hemen Hepiyi sayfasından kişisel bilgilerinizi doldurabilirsiniz.