Tramer Nedir, Tramer Kaydı Nasıl Sorgulanır?

Tramer Nedir, Tramer Kaydı Nasıl Sorgulanır?

İkinci el araç satın alırken en çok sorgulanan kriterlerin başında Tramer bilgisi gelir. Kaza kayıtlarından hasar bilgilerine, sigorta işlemlerinden poliçe bitiş tarihine kadar ikinci el araç pazarında alışverişi yapılması planlanan araca dair tüm verileri barındıran Tramer sistemi, satın almak istenilen araca dair zaruri tüm bilgilerin ulaşılmasına hizmet ediyor. Bu sayede alıcılar, potansiyel olarak satın almak istedikleri araca dair bilmeleri gereken tüm bilgilere erişerek ona göre bir karar verebiliyor. Peki Tramer nedir, Tramer sistemi üzerinden yapılan sorgularda hangi bilgilere ulaşılır, tramer kaydı ne anlama gelir ve ücretsiz tramer sorgulama nasıl yapılır? Detaylar bu yazımızda.

Tramer ve Tramer Kaydı Nedir?

"Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi" kurumunun kısaltması olarak kullanılan Tramer, yaygın şekilde bilinenin aksine hasar anlamını taşımıyor; Tramer ifadesi aslında araca dair hasar başta olmak üzere tüm verilerin sorgulanabileceği sistemi adlandırmak için kullanılıyor. Eğer Tramer ne demek diye merak ediyorsanız öncelikle bu ifadenin sistemin genelini ifade etmek için kullanıldığını belirtelim. Tramer sisteminde araca dair tüm sigorta bilgileri toplanıyor ve depolanıyor. Kişiler, satın almayı planladıkları araca dair plakadan Tramer sorgulama yaparak sigorta işlemlerini görüntüleyebilir, araçta ağır bir hasar olup olmadığını kontrol edebilir, aracın tüm hasar kayıtlarına ve kaza bilgilerine bu sistemden ulaşabilir. Tramer sistemi, araçta Tramer nedir sorusuna yanıt arayan sürücülerin kafasındaki soru işaretlerini cevaplamak üzere geniş bir altyapıya sahip olmakla birlikte teknolojik imkanlar ve gelişmiş online hizmetler ile ikinci el alışverişi esnasında kullanıcılara kolaylık sağlamayı amaçlar. Tramer sorgulaması işlemi, ikinci el araba satın almayı planlayan tüketiciler için hem kullanışlı hem de elzem bir adımdır. Bu sayede alıcılar, potansiyel olarak sahip olmak istedikleri araca dair hasar kaydı sorgulaması gerçekleştirip aracın önemli bir kazaya karışıp karışmadığını, değişen parçalarını, bugüne kadar gördüğü tüm tamirleri ve bakımları ve bunun gibi önemli bilgileri anında takip edebilirler.

Tramer ile Hasar Kaydı Arasındaki Fark Nedir?

İkinci el araç alımı ve satımı esnasında birbirine en çok karıştırılan iki kavram Tramer kaydı ve hasar kaydı olur. Tramer kaydı ne demek diye baktığımızda bu kavramın hasar kaydı da dahil olmak üzere aracın sigorta işlem bilgilerine, aracın kusur oranına ve değişen parçalarına erişim sağlayan bir sistem olduğunu görüyoruz. Hasar kaydı ise yalnızca aracın geçirdiği kazalardan oluşan tüm hasarları listeleyen kısıtlı bir kavramdır. Tramer kaydı daha kapsayıcı olup, hasar kaydı ile araca dair merak edilen ve alışveriş öncesi önem taşıyan tüm detaylara erişilebilirlik sunar.

Tramer Sorgulama Bana Hangi Bilgileri Verir?

Bir araç için geçmişe yönelik yaptığınız hasar sorgulamalarında aracın kaza kayıtlarına, ilgili hasar tarihlerine, hasarın neden oluştuğuna ve ne tutarda olduğuna ulaşabilirsiniz. Parça değişimi, değişen parçaların orijinal olup olmadığı ve kilometre bilgisi de dahil olmak üzere araca dair en ince ayrıntıyı öğrenebilirsiniz. Tramer sistemi üzerinden yapacağınız araç sorgulaması sonrasında aşağıda listelenen tüm verilere ulaşmanız mümkündür:

  • Araç hasar kaydı
  • Trafik poliçesi
  • Parça değişimi & parça nitelikleri
  • Kaza tutanakları
  • Mağduriyet bilgisi
  • Araca dair diğer teknik detaylar
  • Marka ve model bilgileri
  • Kasko detayları
  • Aracın tescilli olduğu iller
  • Trafiğe çıkış tarihi
  • Araç türünde yapılan değişiklikler
  • Plaka değişimleri
  • Aracın ne kadar süreyle kullanıldığı
  • Aracın son sahibi

Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

Günümüzde Tramer sorgulama işlemi online olarak kolaylıkla yapılabilmekte. Tramer sorgulaması için e-Devlet kanalı kullanılabileceği gibi SMS ile de her aracın Tramer bilgisine ulaşılabilir. Tramer sorgulama yaparken hangi yöntemi seçeceğinize bağlı olarak izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

SMS ile Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

Almayı planladığınız ikinci el aracın Tramer bilgilerini SMS yoluyla sorgulamadan önce aracın plaka numarasını bilmeniz gerekiyor. Plakayı boşluksuz bir biçimde telefonunuzun SMS kısmından yeni mesaj olarak girerek 5664'e göndermeniz yeterli. Kısa bir süre içerisinde ilgili araca dair Tramer bilgileri aynı SMS üzerinden size mesaj olarak gönderilecektir. Belirtmekte fayda vardır ki SMS ile Tramer sorgulama ücretli bir işlemdir. 2023 yılı için belirlenen tutara göre SMS ile Tramer sorgulamanın ücreti 19,90 TL'dir . Aracın plakasıyla sorgulama yapabileceğiniz gibi aynı şekilde şasi numarasıyla da Tramer sorgunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Araçlarda şasi numarası, bir nevi kimlik numarası görevi gördüğü için size plakada olduğu gibi detaylı bir Tramer bilgisi sunacaktır. Bu 17 haneli şasi numarası üzerinden sorgulama yaparken "HASAR" boşluk "S" boşluk "ŞASİ NO" girerek 5664'e SMS gönderebilir ve aracın yaşını, motor tipini, marka ve modelini, fabrikadan çıkışı yapılan kaçıncı araç olduğunu ve bunun gibi daha pek çok detaylı bilgiyi edinebilirsiniz. Trafiğe çıkış tarihinden aracın hangi illerde tescilli olduğuna, kaskolu ve kaskosuz olarak geçirdiği toplam süreden plaka değişim bilgilerine kadar tüm detaylara SMS ile Tramer sorgulayarak ulaşabilirsiniz. Öte yandan tek seferde tüm detaylı bilgiye erişmek için "DETAY" boşluk "ARAÇ PLAKASI" şeklinde 5664'e SMS göndererek parça değişimi, parçaların orijinalliğini ve güncel kilometre bilgisini öğrenebilirsiniz. Kısacası satın almak istediğiniz ikinci el araca dair öğrenmek istediğiniz ne varsa SMS yoluyla sorgulama gerçekleştirebilir ve aracınızı gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.

e-Devlet Üzerinden Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Devlet aracılığıyla vatandaşlara sunulan hizmetlerin arasında Tramer sorgulama da yer alır. SMS ile Tramer sorgulamanın aksine e-Devlet üzerinden yapacağınız Tramer sorgulama işlemleri ücretsizdir. İlgili bilgilere erişebilmek için e-Devlet sistemine şifreniz, internet bankacılığı bilgileriniz, e-imzanız, mobil imzanız ya da TC kimlik kartınız gibi doğrulama araçlarını kullanarak giriş yapmanız gerekmektedir. Girişinizi tamamladıktan ve sisteme güvenli bir biçimde giriş yaptıktan sonra ana sayfada yer alan e-Hizmetler butonu üzerinden Sosyal Güvenlik ve Sigorta bölümünü seçin. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi kurumu tarafından sağlanan hizmetlerden Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri bağlantısını seçin. Karşınıza çıkacak ekrana aracınızın plakasını yazın ve Tramer kaydı sorgulaması gerçekleştirin. Bu noktada belirtmekte fayda vardır ki e-Devlet üzerinden yalnızca üzerinize kayıtlı araç bilgilerini görüntülemeye yetkiniz vardır.

Tramer Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tramer belge no nerede yazar?

Tramer belge numarası, e-Devlet üzerinden kolaylıkla bulunabilir. Bu belge numarasına ulaşmak için Trafik Sigortası Poliçe Sorgulama ekranı üzerindeki "Belge No" ibaresini bulmak yeterlidir.

Tramersiz ne demektir?

Halk arasında yaygın olarak kullanılan bu terim, resmi bir ifade olmamakla birlikte aracın Tramer sistemine kayıtlı herhangi bir kazasının ya da hasarının olmadığını belirtmek için tercih edilir.

Ağır hasar kaydı ve pert kaydı nedir?

Herhangi bir kazaya karışmış olan araçların hasar miktarı, sigorta şirketleri tarafından belirleniyor ve buna uygun olacak şekilde tamir ve onarım maliyetleri çıkartılıyor. Kaza sonucu hasar miktarının standart sınırları aşması durumunda bu hasara "ağır hasar kaydı" deniyor. Öte yandan hasar oranı yüzde 70'in üzerinde olan araçlar için ise "pert kaydı" oluşturuluyor ve bu araçlar, trafikten men ediliyor.