Zorunlu Seyahat Sağlık Sigortası Talep Eden Ülkeler Hangileridir?

Zorunlu Seyahat Sağlık Sigortası Talep Eden Ülkeler Hangileridir?

Çok gezen mi bilir, çok okuyan mı? Bu sorunun cevabı tam olarak verilemese de iki aktivitenin de çok değerli olduğunu söylemek mümkün. Çünkü her ikisi de yeni dünyalara yelken açmanıza olanak tanır. Seyahat etmek, farklı kültürleri ve farklı coğrafyaları tanımanın hazzını sunar. Fakat seyahat etmeden önce birçok konuda hazırlıklı olmak gerekir. Bu konulardan ilki şüphesiz ki sağlıktır. Seyahat sağlık sigortaları, yolculuk sırasında yaşanan sağlık problemlerindeki maddi kayıpları önler ve pratik bir şekilde sağlık hizmeti almanızı sağlar. Eğer seyahatlerinizde daima hazırlıklı olmak istiyorsanız seyahat sağlık sigortası hizmetini incelemenizde fayda var. Seyahat sağlık sigortası zorunlu mu? veya hangi ülkeler bunu talep eder gibi sorular kafanızı kurcalıyorsa doğru adrestesiniz. Bu yazımızda seyahat sağlık sigortasına dair tüm soruları cevapladık.

 

Seyahat Sigortası Nedir?

Zorunlu seyahat sağlık sigortası, yurt dışı seyahatlerinde karşılaşılabilen hastalık, kaza, valiz kaybı gibi riskleri güvence altına alan bir sigorta çeşididir. Yani bu poliçeler yolculuğunuz sırasındaki birçok olumsuz durumda güvencenizdir. Birçok ülke vize başvurusu veya uçak bileti alımı sırasında seyahat sağlık sigortası talebinde bulunur. Fakat talep veya şart aramaksızın seyahatlerinizde bu poliçeyi yaptırmanız avantajınıza olan bir durumdur. Çünkü seyahat sağlık sigortaları güvenli ve konforlu yolculukların garantisidir.

 

Seyahat Sağlık Sigortası Neleri Kapsar?

Seyahat sağlık sigortası için hazırlanan poliçeler birçok problemi kapsayabilir. Sigorta şirketlerinin sunduğu poliçelere göre değişen kapsama durumlarını seyahat edeceğiniz ülkeye, ihtiyaçlarınıza ve bütçenize göre şekillendirebilirsiniz. Seyahat sağlık sigortalarının asgari olarak sunduğu teminatlar şunlardır:

  • Tıbbi tedavi teminatları
  • Tıbbi nakil işlemleri
  • Vefat eden sigortalının nakil işlemleri
  • Tedavi sebebiyle ikamet edilen adrese dönüş işlemleri
  • Tıbbi bilgi ve danışma işlemleri

Yukarıda belirttiğimiz teminatlar, çoğu şirketin poliçesinde yer almaktadır. Bazı poliçelerde yolcuların mali kayıplarının minimum seviyeye indirilmesini sağlayan teminatlar da bulunur. Bu teminatları işe şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gecikmeli bagaj organizasyonu
  • Bavulun kaybı veya hasarı durumunda bavul ve içindeki eşyaların masrafları
  • Erken dönüş masrafları
  • Vize reddi
  • Kanuni işlemlerle ilgili kefalet gereksinimleri
  • Karantinada konaklama işlemleri

Bunlara ek olarak Covid-19 teminatı da seyahat sağlık sigortası poliçelerine eklenebilmektedir.

 

Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası Zorunlu mu?

Bu sigorta türü özellikle yurt dışı seyahatlerinde söz konusu ülkeye giriş şartı olarak talep edilebilir. Öyle ki "Schengen Bölgesi" olarak tanımlanan Avrupa ülkeleri vize vermek için seyahat sağlık sigortası talep eder. Bazı ülkeler seyahat sigortası talep etmese bile bu poliçenin sizin için oldukça faydalı olacağını unutmayın. Vizesiz seyahat edilebilen veya seyahat sigortasını zorunlu tutmayan ülkelerde olası risklere karşı kendinizi koruma altına almak için seyahat sigortası yaptırmakta fayda var.

 

Seyahat Sağlık Sigortası Zorunlu Olan Ülkeler

Yurt dışı seyahatleri, genellikle yurt içi seyahatlerine göre daha uzun sürer. Bu durum yolculuk süresinin yanı sıra uçakların rötar yapması, kontroller ve diğer prosedürlerin de sürece dahil olmasından kaynaklanabilir. Seyahat sağlık sigortası bu süreçlerde yaşanan olumsuz koşulları da güvence altına alır. Örneğin, bilmediğiniz bir hava alanında valiziniz kaybolduğunda seyahat sağlık sigortanızın sunduğu teminatlar sayesinde maddi kaybınızı rahatlıkla giderebilmeniz mümkündür. Ülkeye giriş şartı olarak seyahat sağlık sigortası talebinde bulunan birçok ülke bulunur. Schengen ülkeleri vize vermek için seyahat sağlık sigortası talebinde bulunan ülkelerin başında gelir. Seyahat sağlık sigortasını giriş şartı olarak talep eden tüm ülkeleri aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

 

A.B.D Fransa Lüksemburg
Almanya Hollanda Malta
Avusturya İsveç Polonya
Belçika İspanya Portekiz
Çek Cumhuriyeti İtalya Slovakya
Danimarka Macaristan Slovenya
Estonya Letonya Yunanistan
Finlandiya Litvanya Küba
İsviçre İzlanda Norveç
Portekiz Lichtenstein  

 

Güncel olarak giriş şartları arasında seyahat sağlık sigortası bulunduran ülkeler yukarıda sıraladığımız gibidir. Zorunlu seyahat sağlık sigortası gerekliliği ülkelere göre değişebilir veya güncellenebilir. Bu nedenle seyahat etmeyi planladığınız ülkenin büyükelçiliği veya konsolosluğu ile iletişime geçerek güncel gereksinimleri öğrenmeniz önemlidir. Buna ek olarak ülkeler sağlık sigortası talebinde bulunurken bazı poliçe kriterlerinin de karşılanmasını isteyebilir. Örneğin, Küba'nın zorunlu olarak istediği seyahat sağlık sigortası poliçesinde acil durumlar, seyahat durumundaki değişimler, hırsızlık, bagaj kaybı ve acil tahliye gibi durumların yer alması gerekir. Schengen ülkelerinde ise seyahat boyunca yaşanabilecek acil sağlık sorunlarında 30.000 € limite kadar güvence şartı da bulunur.

 

Seyahat Sağlık Sigortası Nasıl Yapılır?

Planladığınız bir seyahat için sağlık sigortası almak istiyorsanız bu süreci önceden başlatmanız gerekir. Çünkü vize başvuru sürecinde seyahat sağlık sigortası yaptırdığınıza dair bir belge vermeniz gerekebilir. Güvence dolu ve uygun fiyatlı bir seyahat sağlık sigortası için teklif al sayfamızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz.